Darius Vâlcov: Ne dorim implicarea băncilor în creditarea românilor la un nivel apropiat de media UE

Autor: Alina Botezatu 02.03.2019

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a susţinut, sâmbătă, că OUG nr. 114/2018 nu va fi modificată în ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energie, creditarea şi condiţiile de licitaţie pentru licenţele 5G. 

„Nu este vorba despre ce am fi noi dispuşi să renunţăm. Este vorba că, din momentul în care această ordonanţă s-a spus am ţinut şi ţinem clar la unele puncte: plafonarea pentru consumatorii casnici a preţurilor la gaze şi la energie electrică care au crescut cu peste 60%, în doar trei ani”, a declarat Darius Vâlcov, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

OUG nr. 114/2018 prevede plafonarea acestor preţuri din 68 lei/Mwh, de la începutul lunii aprilie 2019.

„Doi la mână, implicarea băncilor în creditarea românilor, fie că vorbim de firme româneşti, fie că vorbim de persoane fizice, la un nivel apropiat de media Uniunii Europene, în special de media din zona est-europeană este un punct extrem de important. Acest lucru noi ni-l dorim şi acolo va trebui să ajungem”, a mai afirmat Vâlcov.

Ordonanţa de la finele anului trecut a introdus taxa pe activele băncilor, care este de 0,1-0,5%, la un ROBOR mediu trimestrial de peste 2%, crescând cu câte un pas de 0,5 puncte procentuale. Atât consilierul premierului, cât şi ministrul Finanţelor Publice au susţinut că această taxă a fost introdusă pentru a descuraja băncile să aplice un nivel al ROBOR prea ridicat la creditele populaţiei.

„Trei la mână, nu putem să renunţăm la condiţiile de licitaţie pentru 3G, 5G şi aşa mai departe, în condiţiile în care în altă ţară, Italia, care este de trei ori mai mare decât România, licenţele 5G au fost valorificate contra a 5,6 miliarde de euro. Noi am spus măcar un miliarde de euro să fie obţinut pe licenţele 5G din România. Adică de şase ori mai puţin, de-acolo plecăm, dar nu sub 500 de milioane, aşa cum s-au gândit, la un moment dat, aceşti operatori de pe piaţă. Aici trebuie să vedem interesul ţărilor şi al românilor”, a completat Vâlcov.

Consilierul premierului pe probleme economice a menţionat că în prezent există consultări cu mediul de afaceri în ceea ce priveşte modificare OUG nr. 114/2018.

„Există consultări, dar bineînţeles că, la final, în urma consultărilor... De la început am ştiut că aceste patru domenii cheie şi domenii în care preţurile au crescut fără precedent în alte ţări, în momentul în care se vor închide aceste robinete, se va da drumul la banii de lobby şi vom avea avocaţi zeloşi care vor ţipa la televiziuni pentru a apăra interesele acestor companii. Companiile majoritare din România n-au de suferit sub nicio formă în urma Ordonanţei 114. Noi am spus: «Haideţi să oprim lăcomia la un nivel acceptabil», pentru că se sărise calul”, a detaliat Vâlcov.

Consilierul premierului a mai susţinut că, deocamdată, nu se vede niciun fel de efect al OUG nr. 114/2018.

„Ordonanţa (OUG nr. 114/2018 – n.red.) nu ştiu dacă a fost dată prea târziu. Prea devreme, poate. Unii consideră că a fost dată prea târziu. Noi în 2017 şi 2018, în ceea ce priveşte nivelul ratelor la creditele românilor a crescut exponenţial, deşi economia indica că nu aceasta ar fi direcţia în care să meargă aceste rate. Vom vedea în viitor, dacă a fost un moment corect sau Guvernul s-a grăbit”, a menţionat Darius Vâlcov.