Best of ZF Power Summit 19. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Este fenomenal ca stat european să ai producţie proprie de gaz. Marea Neagră poate schimba jocurile pentru România

Autor: Roxana Petrescu 06.03.2019

Asigurarea consumului intern şi apoi alimentarea pieţelor regionale cu gaz din Marea Neagră, alternativă reală la gazul rusesc, îi asigură României o poziţie „fenomenală“ în această zonă a Europei, crede Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, aflată în această funcţie de circa un an de zile. Compania încă nu a anunţat dacă va merge mai departe, alături de partenerul ei, americanii de la ExxonMobil, cu proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, deşi decizia finală de investiţii era aşteptată încă de anul trecut.

„România importă circa 12% din necesarul de gaz. Este o poziţie fenomenală să ai producţie, ca stat european. Cea mai ieftină piaţă pentru un producător de gaze este cea mai apropiată. Apoi te uiţi la pieţele învecinate. De asta Marea Neagră poate schimba jocurile pentru România, pentru că o poate transforma într-un furnizor regional. Marea Neagră asigură stabilitatea energetică a României şi apoi a regiunii. Este un game changer pentru România“, a declarat Christina Verchere, unul dintre speakerii prezenţi la dezbaterile celei de-a opta ediţii a ZF Power Summit, conferinţa dedicată sectorului energetic organizată de ZF la finalul lunii trecute.