Finanţe personale. Marile companii listate, afaceri de 55 mld. lei în 2018 şi un profit net de 10,7 mld. lei

Ziarul Financiar 06.03.2019

Cele 15 companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET al bursei româneşti au raportat pentru 2018 afaceri de aproape 55 miliarde de lei, plus 11% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net cumulat a urcat cu 10% la 10,7 miliarde de lei, potrivit datelor agregate de BT Equity Research.

Cea mai bună dinamică a profitabilităţii o înre­gis­trea­ză compania de stat Transelectrica, respectiv plus 216%, în timp ce la polul opus se poziţionează Digi Com­mu­nications, cu o prăbuşire de 65% a rezultatului net.

Nouă companii din cele 15 au înregistrat o dinamică pozitivă a rezultatului net faţă de anul precedent. Pe de altă parte cinci companii, printre care trei de stat – Romgaz, Transgaz, Conpet – au raportat un rezultat net în 2018 în scădere faţă de 2017.

„Companiile din sectorul gazelor naturale şi al transportului de ţiţei au subperformat relativ la piaţă. În cazul Transgaz, profitul net s-a diminuat ca urmare a reducerii tarifelor reglementate de către ANRE, în timp ce în cazul Conpet, deşi compania a beneficiat de tarife în creştere, profitabilitatea s-a deteriorat din cauza unor costuri operaţionale mai mari“, spune Rareş Iclenzan, analist financiar al BT Capital Partners.