​Ministerul Agriculturii a primit 176 de milioane de euro de la Comisia europeană pentru finanţarea fermierilor

Autor: Florentina Niţu 06.03.2019

Ministerul Agriculturii a primit astăzi 175,8 milioane de euro de la Comisia Europeană. Această sumă reprezintă rambursarea banilor utilizaţi din bugetul de stat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în ianuarie, pentru plata anumitor subvenţii din ultimul trimestru din 2018, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurarele (MADR).

Rambursarea a fost făcută din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), un fond creat de Uniunea Europeană în vederea dezvoltării agriculturii statelor membre ale acesteia. Din 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din FEGA.

FEGA finanţează promovarea produselor agricole; măsurile luate pentru a asigura conservarea, caracterizarea, colectarea şi utilizarea resurselor genetice în agricultură; promovarea produselor agricole pe piaţa internă a UE; programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.

Această sumă se alătură rambursărilor efectuate de către Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în lunile ianuarie (807,5 milioane euro) şi februarie (452,86 milioane euro).

De asemenea, Ministerul Agriculturii a primit o rambursare în luna februarie din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în valoare de 297,87 milioane euro, pentru plăţile efectuate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în trimestrul al IV-lea al anului 2018.

În primele trei luni din 2019, MADR a primit 1,73 mld. euro de la Comisia Europeană.