Emigranţii români se stabilesc definitiv în alte ţări: Peste 236.000 de români şi-au luat cetăţenie în alt stat al UE în perioada 2007- 2017

Autor: Răzvan Botea 07.03.2019

Mai mult de 236.000 de români au obţinut cetăţenie într-o ţară din Uniunea Europeană în periada 2007- 2017, arată cel mai nou raport al Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

„Raportul trimite la un alt tip de migrare pe care nu l-am discutat şi începe să devină fenomen de masă demn de luat în seamă: transformarea migraţiei temporare în şedere pe termen lung. Tendinţa românilor de a rămâne definitiv în străinătate pe ultima perioadă este mai mare decât pentru polonezi. Evident că, în condiţiile în care economia merge mai bine, dar nu convingător de bine, instituţiile lucrează prost, practic guvernul nu binevoieşte să discute măcar despre o strategie de îmbunătăţire a situaţiei în domeniu, fenomenul de-adevăratelea negativ este acela de transformare a migraţiei temporare în migraţie definitivă“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă medicală a Universităţii din Bucureşti.

Doar în 2017, mai mult de 25.000 de români au obţinut şi o altă cetăţenie într-o ţară membră a Uniunii Europene, iar dintre aceştia o treime şi-au achiziţionat cetăţenie italiană.