INS reconfirmă creşterea economică de 4,1% în 2018, susţinută în special de industrie şi comerţ

Autor: Cristina Bellu 07.03.2019

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat astăzi creşterea economică din 2018, la 4,1%, avansul PIB fiind susţinut în special de industrie, cu o contribuţie de un punct procentual şi de comerţ cu 0,7 puncte procentuale.

Creşterea din 2018 arată că economia este în decelerare, de la 7% an/an în 2017, ritmul de anul trecut fiind totodată şi cel mai slab din 2015.

Astfel, industria a avut o pondere de 23,7% la formarea PIB şi al cărei volum de  activitate s-a majorat cu 4,1%, în timp ce comerţul a avut o pondere de 18,3% la formarea PIB, volumul de activitate majorându-se cu 3,9%, potrivit INS.

Datele institutului de statistică mai arată că agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (9,9%), în timp ce informaţiile şi comunicaţiile, au avut o contribuţie de 0,4 puncte procetuale, cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%.

În ceea ce priveşte activitătile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, segmentul de activităţi de servicii administrative şi activităţile de servicii suport  au avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale, cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%.

Totodată, impozitele nete pe produs au avut o contribuţie de un punct procentual, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 10,1%.

Datele INS mai arată că sectorul construcţiilor a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului de activitate cu 5,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,2% contribuind cu 3,3% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,7%, consecinţă a reducerii cu 3,2% a  volumului său şi exportul net (-1,8%), consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,6%.

“Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul IV 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în 14 februarie 2019 fiind nesemnificativă”, se arată în comunicatul INS.