Alarmă de la Comisia Europeană: România, avertizată pentru încălcarea directivelor pe piaţa gazelor după OUG 114

Autor: Roxana Petrescu 07.03.2019

Comisia Europeană a decis azi să trimită o scrisoare de avertizare oficială României pentru că nu a transpus corect anumite cereri din directiva europeană a pieţei gazelor şi a regulamentului de securitate a furnizării de gaze.

„Aceste reguli sunt cele care asigură competitivitatea în pieţele europene de gaze, asigurând protecţia consumatorilor casnici şi a altor categorii care au nevoie de sprijin. După analiza măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a ajuns la concluzia că preţurile reglementate introduse pe piaţa gazelor sunt împotriva cerinţelor europene. Comisia, de asemenea, consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru a proteja consumatorii casnici de creşterea preţurilor”, se arată într-un comunicat dat azi de Comisie.

Avertizarea vine după ce la finalul anului trecut, prin OUG 114, România a îngheţat preţul gazului natural pentru producătorii de gaze la nivelul de 68 de lei/MWh, accesul la acest gaz urmând să fie acordat tuturor categoriilor de consumatori, indiferent dacă aceştia sunt vulnerabili sau nu.