Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu avertizează: Primăriile ar putea avea bugete la limita necesarului de funcţionare

Autor: Alexandru Costea 08.03.2019

Consilierul prezidenţial pe Politici Economice şi Sociale, Cosmin Marinescu, a afirmat, vineri, la Cotroceni, că “găselniţa” Guvernului în bugetul pe 2019 privind finanţarea unor măsuri de protecţie socială din banii primăriilor va afecta funcţionarea administraţiilor locale.

“În privinţa administraţiilor publice locale, proiectul de buget pentru 2019 prevede o schimbare esenţială. Este vorba despre o găselniţă a Guvernului în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap grav. Toate aceste servicii sociale au fost transferate din bugetul de stat în sarcina bugetelor locale, în finanţarea UAT-urilor”, a declarat Cosmin Marinescu.

El a mai afirmat că, după ce Guvernul a stabilit că Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) primesc 60% din cotele defalcate din impozitul pe venit, Executivul a transferat plata servicii sociale către administraţiile locale.

Potrivit datelor prezentate de Marinescu, la nivel naţional, asistenţa socială transferată bugetelor locale necesită, în 2019, cheltuieli de circa 6,5 miliarde lei. Însă, conform consilierului, sumele din TVA de echilibrare cresc anul acesta cu 4 miliarde lei faţă de 2018, de la 7,5 miliarde – inclusiv alocările din Fondul de rezervă, la 11,4 miliarde lei.

“Ca atare, bugetele locale trebuie să suporte diferenţa dintre 6,5 miliarde lei, cât sunt cheltuielile cu asistenţa socială descentralizată, şi 4 miliarde lei TVA de echilibrare”, a mai declarat consilierul preşedintelui Klaus Iohannis.