Cât de greu este să îţi găseşti de muncă in România odată ce ai ajuns la 45 de ani

Autor: Bogdan Angheluţă 09.03.2019

„Am depus un CV în care am specificat, între altele, vârsta de 43 de ani şi nu m-au sunat, îi bănuiesc că fac discriminare pe bază de vârstă. 

O să fac un al doilea CV, în care o să trec vârsta de 23 de ani şi facultate sau ceva, să văd dacă pentru celălalt CV sună — atunci sigur discriminează" — aceste rânduri descriu situaţia în care se află unul din miile de români care, odată trecuţi de pragul de 40 de ani, întâmpină dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă. a devenit prejudecata legată de vârstă un obicei în cadrul companiilor din România?

Ageismul, aşa cum este denumit în străinătate fenomenul discriminării pe baza vârstei, se referă la modul în care angajatorii plasează preferenţial – sau, după caz, ignoră – candidaţii în funcţie de vârsta acestora, ignorând alte aspecte importante. Companii de renume precum Facebook sau Amazon au fost acuzate de discriminare după ce s-a descoperit că orientau anunţurile de angajare către anumite segmente de utilizatori; mai exact, cei trecuţi de 40 sau 45 de ani nici nu ajungeau să vadă, pe reţelele sociale, respectivele anunţuri.

Pe piaţa locală, industriile creative, domeniul IT&C şi companiile specializate în outsourcing (BPO) sunt cele mai afectate, spune Costin Tudor, fondator al platformei Undelucram.ro. Cu alte cuvinte, persoanele de 40-45 de ani au cele mai mari probleme în a se angaja în marketing, publicitate şi alte domenii puternic digitalizate. „Vârsta de la care încep dificultăţile variază în anumite domenii şi poate coborî înspre 35 de ani. Din ce am observat noi, pe Undelucram.ro, apar constant două mari cauze pentru care persoanele de peste 35-40 de ani întâmpină dificultăţi la angajare. Cea mai frecventă motivaţie este că potenţialii angajatori se tem de pretenţiile salariale prea mari ale persoanelor cu multă experienţă într-un domeniu. Mai mult, vârsta candidatului, specificată în CV, duce la un refuz din primul moment, din ce am observat. Cu alte cuvinte, nici nu sunt luaţi în considerare în procesul de recrutare.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro