Premierele din topul miliardarilor: averile clădite de urmăritorii de pe Instagram

Autor: Dorin Oancea 10.03.2019

Printre cei 195 de noi miliardari din topul realizat în acest an de revista Forbes se află şi cel mai tânăr miliardar care şi-a făcut singur averea: Kylie Jenner, care, la 21 de ani, l-a depăşit pe Mark Zuckerberg. 

Kylie Jenner este una dintre surorile Kardashian, iar averea de 1 miliard de dolari, pentru care ocupă locul 2.057 în top a obţinut-o cu compania de produse cosmetice Kylie Cosmetics, pe care a înfiinţat-o în 2015, concentrându-se pe preţuri mici şi vânzări online.

Kylie Jenner este un produs al social media. "Afacerea nu ar exista la dimensiunea actuală fără social media", spune Conor Begley, co-fondator al companiei de marketing Tribe Dynamics.

Fiecare dintre postările de pe Instagram ale lui Kylie Jenner valoarează aproximativ 1 milion de dolari, spun specialiştii. Postările lui Jenner includ fotografii de familie şi selfie-uri în oglindă, în plus faţă de noile anunţuri despre produsele sau promoţiile pentru produse cosmetice. Jenner are 128 milioane de adepţi pe Instagram şi mulţi alţi pe Twitter, Facebook şi Snapchat.

"E un caz unic prin faptul că are o audienţă masivă şi masivă", a spus Begley.

Li alte vedete profită de social media. Rihanna, cu 68,3 milioane de rmăritori pe Instagram are produsele Fenty Beauty şi a colaborat cu gigantul bunurilor de lux LVMH.

Huda Kattan (33,6 milioane de adepţi), a părăsit un loc de muncă în industria financiară pentru a deveni artist de make-up. Ea a fondat Huda Beauty, împreună cu surorile ei, în 2013, după ce blogul ei de machiaj a devenit popular. Compania are acum venituri anuale de 200 milioane de dolari, potrivit lui Begley.

Pe lista Forbes se mai află şi co-fondatorul Instagram Kevin Systrom, co-fondatorul companiei Snapchat Evan Spiegel, co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg şi co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, toţi miliardari mai tineri de 45 de ani.

Topul Forbes 2019 cuprinde 2.153 de miliardari cu 55 mai puţini decât anul trecut, iar averea acestora a scăzut cu 400 de milioane de dolari, 8,7 trilioane de dolari, arată clasamentul dat publicităţii marţi.

Mai mult de atât, 994 dintre aceşti miliardari, reprezentând 46% din numărul total, au o avere mai mică decât cea de anul trecut.

În plus, 247 dintre aceştia, reprezentând 11% din total, au coborât în top, ceea ce reprezintă al doilea an cu cel mai mare număr de scăderi, după anul 2009.

Cei mai mulţi miliardari a pierdut regiunea Asia Pacific, 60, deoarece China are cu 49 mai puţini miliardari decât anul trecut, iar alte pierderi au înregistrat Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Singurele regiuni care au mai mulţi miliardari sunt Brazilia şi Statele Unite, cea din urmă ajungând la un record de 609 miliardari dintre care 14 în Top 20.

Jeff Bezos (55 de ani), fondatorul şi proprietarul Amazon, a rămas pentru al doilea an consecutiv cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 131 de miliarde de dolari, în scădere de la 160 de miliarde de dolari anul trecut. Acesta este urmat de un alt gigant tech: Bill Gates (63 de ani), fondatorul Microsoft, cu o avere de 96,5 miliarde de dolari, rămând la aproximativ acelaşi nivel ca anul trecut, când a fost de 97 de miliarde de dolari.