Cristian Hostiuc, ZF. PSD pare că vrea să pună o bombă sub economie: În timp ce Germania, Europa, China şi întreaga lume scad, guvernul PSD merge înainte cu un buget şi o creştere economică sinucigaşă de 5,5%, în timp ce cea mai mare bancă din România şi-a redus previziunea la numai 2,8%

Autor: Cristian Hostiuc 10.03.2019

Economia Germaniei şi a Europei, principalele pieţe de comerţ ale României (peste 70% din schimburile comerciale de export şi import, în valoare de 140 de miliarde de euro) şi principala piaţă de muncă pentru cele  4 milioane de români care lucrează în afară (care trimit în ţară oficial peste 4 miliarde de euro şi care susţin o mare parte din consum şi piaţa rezidenţială) dau semne evidente de scădere.

Banca Centrală Europeană, gardianul euro, se pregăteşte să pună din nou în priză maşina de tipărit bani (cei 2.600 de miliarde de euro injectaţi până acum par să nu fi fost de ajuns) pentru a opri această scădere economică care ar putea să atragă o nouă criză.

Dobânzile la euro vor fi menţinute jos (cu minus) încă mulţi ani de acum încolo.

Fed – Banca Centrală Americană - a anunţat că nu va mai creşte dobânzile la dolari, conform planului, pentru a nu induce şi mai mult o criză la nivel mondial care să mute banii din pieţele emergente pe piaţa americană.

Deşi importurile americane sunt la un maxim de 10 ani, provocând un deficit comercial uriaş Statelor Unite, de 891 de miliarde de dolari, exporturile Chinei au scăzut cu 21%, declanşând o undă de şoc în întreaga lume.

Şi încă nu a început cu adevărat războiul comercial între SUA, China şi Europa.

Comenzile industriale ale Germaniei, motorul Europei, au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani.

Exporturile României, care sunt realizate în cea mai mare parte de multinaţionale, depind foarte mult de comenzile din Germania.

Dacă Germania tuşeşte doar o dată, România face gripă imediat.

Dincolo de cifrele mari înregistrate în business în anul 2018, economia României îşi încetineşte creşterea în fiecare zi.

Frank Wagner, cel care conduce reţeaua Lidl pe piaţa din România, retailerul german care a crescut la 8 miliarde de lei în 2018, faţă de 6,5 miliarde de lei în 2017, spune: Am avut un 2018 fenomenal. Am reuşit să depăşim ritmul de creştere din 2017, care fusese şi el un an bun.

Dar el mai adaugă: Rămânem optimişti şi pentru acest an, deşi se simte o încetinire a consumului.

Economia României încetineşte pentru că în anii trecuţi nu s-a pus nimic la investiţii, la debirocratizare, la mari proiecte, alături de creşterea salariilor, scăderea dobânzilor, creşterea creditării, care au dus la creşterea consumului.

În anii anteriori, când guvernarea PSD, marile companii, chiar şi băncile deschideau sticle de şampanie pentru creşterile înregistrate, la polul opus „se puneau bazele” scăderii de acum.

În 2018, conform datelor statistice prezentate joi, lipsa investiţiilor (formarea brută de capital) a mâncat 0,7% din creşterea economică de numai 4,1% (guvernul venise în primăvara lui 2018 cu o creştere economică de nu mai puţin de 6,2%), iar exportul net (exporturile au fost mai mari decât importurile cu nu mai puţin de 15 miliarde de euro, cea mai mare gaură de la criză încoace), iar exportul net a mâncat 1,8% din creşterea economică.

Construcţiile, a căror reducere în volum a fost de 5,6% în 2018, au mâncat 0,3% din creşterea economică.

Într-o economie care ţipă după infrastructură şi locuinţe, construcţiile sunt pe minus, ceea ce arată soliditatea şi execuţia programului de guvernare.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen, a patra bancă din România, remarcă: Elementul negativ este faptul că investiţiile au avut o contribuţie negativă la formarea PIB în 2018. Acest lucru înseamnă că nu s-au realizat investiţii, nu numai în sectorul public, dar nici în sectorul privat. Când eşti în plin boom economic iar investiţiile nu numai că nu cresc, ci scad, nu poate fi un aspect pozitiv.

Având în vedere ultimele date economice din lume şi datele economice din România, Banca Transilvania, care tocmai a devenit cea mai mare bancă din România, şi-a revizuit prognoza pentru 2019, anunţând o creştere economică de numai 2,8%, la jumătate faţă de prognoza guvernuluui PSD/ALDE - de 5,5%, pe care s-a construit bugetul pe 2019.

Previziune şoc: Economistul Băncii Transilvania se aşteaptă la o creştere economică de numai 2,8% în 2019, faţă de 5,5% cât este previziunea guvernului

Cu celebra OUG 114 care a introdus taxa pe lăcomie a băncilor, adică pe activele bancare, şi impozit suplimentar pentru companiile din energie, telecomunicaţii şi pariuri, guvernul PSD nu numai că nu şi-a salvat bugetul pe 2019, dar şi-a dinamitat singur indicatorii macro din acest an.

BNR tocmai a predat un raport liderului PSD Liviu Dragnea, în care a prezentat impactul taxei bancare în economie, cu cât va scădea economia, cu cât se va reduce creditarea şi cum va fi aruncat în aer sistemul bancar prin pierderile pe care le va înregistra.

Agenţia de rating S&P a dat un răgaz de două săptămâni Ministerului de Finanţe şi României în ansamblu să corecteze OUG 114, pentru că în caz contrar va schimba perspectiva de rating a României de la neutru la negativ, ceea ce va însemna automat o altă percepţie pe pieţele externe şi dobânzi mai mari.

Dragnea a început să dea înapoi şi a anunţat că în următoarele săptămâni se vor opera modificări la OUG 114, după ce se vor consulta şi se va ajunge la o înţelegere cu toate părţile implicate. 

De ce nu a putut să facă acest lucru înainte de aprobarea OUG 114 nimeni nu ştie. 

Nu ştiau că BNR se va împotrivi legării taxei bancare de ROBOR sau că nivelul taxei bancare este atât de mare încât periclitează întregul sistem bancar? Nu ştiau că România face parte din Uniunea Europeană şi că vor primi scrisori de avertisment de la Bruxelles şi de la Banca Centrală -Europeană? Nu ştiau că interesele energetice sunt mai mari decât o decizie luată într-un birou la Palatul Victoria? 

Cum poţi să fii de acord să se naţionalizeze profiturile (profit fiind deja un cuvânt urât, cu conotaţii negative după cum trage concluzia Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania) când în loc nu se pune nimic, ci doar nişte cuvinte de patriotism?

PSD anunţă că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care să modifice OUG 114/2018

Din cauza OUG 114, preşedintele Iohannis nu a aprobat bugetul şi l-a retrimis înapoi în Parlament, ceea ce va mai însemna încă o lună pierdută pe lângă celelalte deja două.

Marile bănci, care finanţează cea mai mare parte din economie, nu şi-au aprobat bugetele pe 2019 din cauza taxei bancare, lăsând pe toată lumea în stand-by.

Chiar dacă nivelul taxei bancare va fi mai redus faţă de 1,2% din active, cât ar fi în acest moment, băncile vor începe să opereze restructurări de sucursale şi oameni, vor majora costurile împrumuturilor şi se vor uita de zece ori la acordarea unui credit.

First Bank, fostă Piraeus Bank, tocmai a anunţat că reduce 40% din cele 100 de sucursale şi va da afară peste 30% din oameni din cei 1,300. Bineînţeles că tot acest plan nu este ca urmare a taxei bancare, dar şi aceasta a avut o contribuţie majoră.

Celebrul Fond Suveran de Dezvoltare, pe care Dragnea şi PSD îl prezintă de trei ani de zile încoace, nu va avea niciun impact în creşterea economică, aşa cum guvernarea actuală se aşteaptă.

De asemenea, nici marile proiecte de infrastructură nu vor avea timp să se vadă în economie în acest an, deşi noul şi vechiul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, le-a cerut celor de laautostrăzi şi drumuri să cheltuiască 50% din banii alocaţi până la jumătatea anului.

O bună parte din companiile din economie stau în acest moment în stand-by, pentru că nu ştiu încotro s-o apuce: Să scoată banii din companii prin dividende sau prin reducerea capitalului şi să-i pună deoparte pentru vremuri grele, sau să mai încerce să facă ceva investiţii, dar n-au cu cine.

Cu un buget sinucigaş construit pe o creştere economică de 5,5% (în buget cheltuielile sunt sigure, dar veniturile nu), cu alegerile europarlamentare la orizont, unde sigur nu vor mai obţine 46% din voturi, Dragnea, guvernul şi PSD pare că vor să-i lase guvernarea lui Iohannis cu o bombă sub economie.

Pentru că ştiu şi ei că este imposibil de obţinut această creştere econmomică de 5,5% şi onorate toate obligaţiile din buget.

Noi am majorat, noi am vrut să majorăm salariile şi pensiile, dar Iohannis ne-a pus beţe în roate.