Arabia Saudită îşi va reduce semnificativ producţia şi exporturile de ţiţei

Autor: Izabela Cutieru 11.03.2019

Arabia Saudită intenţionează să îşi reducă exporturile de ţiţei în luna aprilie la mai puţin de 7 milioane de barili pe zi, păstrând producţia „cu mult sub 10 milioane”, a anunţat un oficial saudit, citat de Reuters.

Compania de stat Aramco şi-a propus să livreze în aprilie 650.000 bpd (barili pe zi), sub solicitările clienţilor, cererile ale rafinăriilor şi clienţilor pentru ţiţeiul din Arabia Saudită, a declarat oficialul.

„În ciuda cererii foarte mari manifestată de clienţii internaţionali, de peste 7,6 milioane de bpd, clienţilor le-au fost alocaţi mai puţin de 7 milioane bpd”, a completat oficialul.

Exporturile saudite din martie vor fi, de asemenea, sub 7 milioane bpd.

OPEC şi alţi producători, cum ar fi Rusia, denumiţi de obicei OPEC+, au convenit, în luna decembrie, să reducă oferta cu 1,2 milioane bpd de la 1 ianuarie, timp de 6 luni.

„Arabia Saudită demonstrează un angajament extraordinar pentru accelerarea reechilibrării pieţei”, susţine oficialul saudit, adăugând că regatul aşteaptă ca toate celelalte ţări, membre OPEC+, să arate niveluri similare de contribuţie şi conformitate.

Ministrul saudit al energiei, Khalid Al-Falih, a declarat duminică faptul că producţia de petrol în luna martie a fost de 9,8 milioane bpd şi că ţara, cel mai mare producător al OPEC, intenţionează să păstreze producţia din aprilie la acelaşi nivel.

Producţia de petrol din Arabia Saudită a scăzut, în luna februarie, la 10.136 milioane de barili, a declarat vineri o sursă din industria saudită pentru Reuters, de la 10,24 milioane bpd, în ianuarie.

Preţul petrolului Brent a urcat luni la peste 66 dolari/baril, după anunţurile saudite privind reducerea livrărilor şi cel al reducerii producţiei americane de petrol.