Avertisment pentru companii: deficitul de forţă de muncă se va dubla în următorii 4 ani

Autor: Răzvan Botea 13.03.2019

Circa 2 milioane de persoane din România nu se regăsesc nici pe piaţa muncii şi nici nu sunt cuprinse în sistemul de educaţie şi formare profesională.



Deficitul cantitativ de forţă de muncă va creşte de la 308.000 de persoane în 2019 la 549.000 în 2023, în cea mai mare parte pe fondul migraţiei, marginalizării sociale şi declinului demografic care accentuează îmbătrânirea populaţiei, au spus în cadrul unui eveniment reprezentanţi ai KPMG, Concordia şi ai Academiei Române.

„Din perspectiva deficitului de forţă de muncă am încercat să vedem reperele privind deficitul cantitativ şi calitativ. Analizele noastre încearcă să pună în evidenţă impactul din punctul de vedere macroecononomic, dar şi microeconomic, perspectiva din care este afectat mediul de afaceri. Gradul de tensionare a pieţei muncii a crescut de 3 ori în ultimii 7 ani. În primul rând pierdem tinerii fie prin emigrare, fie prin marginalizare. Avem o rată de ocupaţie a tinerilor de 47%”, a declarat Luminiţa Chivu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei, în cadrul unui eveniment de lansare a unui studiu al KPMG, INCE şi al Confederaţiei Patronale Concordia privind piaţa forţei de muncă.