Ce se întâmplă cu Bugetul pe 2019? Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Sperăm să îl promulge preşedintele cât mai repede

Autor: Catalina Iordache 13.03.2019

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, după ce Comisiile de buget-finanţe au dat raport de admitere în forma iniţială, respingând cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului, că speră că actul normativ să fie romulgat cât mai repede de şeful statului.

„Avem şi plenul pentru a vota acest buget. Sperăm cât mai repede să îl promulge preşedintele şi să fie publicat în Monitorul Oficial. Nu aş putea să intru în logica preşedintelui, pentru că în cererea de reexaminere sunt chestiuni general. Atâtat timp cât nu a cerut o discuţie cu Ministerul de Finanţe pentru a primi o explicaţie logică”, a declarat Eugen Teororovici, miercuri la Parlament.

La finalul şedinţei din Comisie, ministrul Finanţelor a declarat că amendamentele Opoziţiei au fost „fără rost” şi că, potrivit bugetului, toate creşterile sunt acoperite.

„Şi de la PNL şi USR sunt amendamente fără rost. Totul e făcut în bătaie de joc. Banii sunt incluşi pentru plata pensiilor. Sunt toate creşterile acoperite. Nu am avut nici anul trecut, nu vom avea nici anul acesta vreo sincopă la plata pensiilor. Au fost bani şi s-au făcut plăţile la timp. Mergem pe aceeaşi linie”, a adăugat Teodorovici.

Despre criticile lui Klaus Iohannis, ministrul Finanţelor a spus că şi anul trecut previziunea a fost de creştere.

„Cei care invocă structurile europene şi prognozele. Am spus şi anul trecut că avem o previzine de creştere. Dânsul nu poate spune că este altceva decât ce spunem noi. Se duce această luptă politică mult prea departe. Afectează bunul mers al economiei. La final de an luaţi bugetul şi comparaţi cu ce spun eu”, a explicat Teodorovici.

Comisiile reunite pentru buget-finaţe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată iniţial, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, toate amendamentele partidelor de Opoziţie au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD şi PNL-USR. Legea bugetului urmează să intre la vot în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de la ora 14.00.