Piaţa care creşte continuu de 4 ani şi a ajuns la peste 5 miliarde de euro. “În ultimii ani, am înregistrat în mod constant o creştere a pieţei între 10% şi 13%”

Autor: Roxana Rosu 13.03.2019

Piaţa de factoring a crescut în 2018 cu 11%, la peste cinci miliarde de euro,  acesta fiind al patrulea an pe plus, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

Cea mai mare pondere (40%) din volumele derulate prin factoring este realizată de companii cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, 38% de către companii cu cifre de afaceri cuprinse între 5 şi 50 de milioane de euro, în timp ce 22% se derulează de către companii de până în 5 milioane de euro, în care intră, in general, sectorul IMM. 

“În ultimii ani, am înregistrat în mod constant o creştere a pieţei între 10 si 13 procente, atât pe tipurile de factoring «tradiţionale», cât şi pe cele mai recent introduse la scară largă, pe care companiile şi din ţara noastră le percep foarte bine. Şi aici vorbim, spre exemplu, de factoringul revers, prezent în piaţă de aproximativ zece ani, dar dezvoltat puternic cu precadere în ultimi trei-patru, şi care, în 2018, a ajuns la aproape 1,3 miliarde de euro, adică  peste 32% din total factoring intern. Acest produs are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii şi produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituţia finanţatoare”, explică Bogdan Roşu, preşedinte ARF.