Ce spune Călin Popescu Tăriceanu după ce Raiffeisen a anunţat că îşi va reevalua operaţiunile în România: E regretabil să plece. Băncile se duc după profit

Autor: Diana Grigore 13.03.2019

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, întrebat despre eventuala ieşire de pe piaţa românească a Raiffeisen Bank, că e regretabil să plece, însă băncile „nu sunt instituţii de binefacere, acestea se duc după profit”.

”Am mai auzit astfel de aprecieri, nu sunt indiferent la ele. Eu nu vreau nicio societate, nicio bancă să plece din România. S-ar putea să fie pieţe mai atractive. Întotdeauna sunt avantaje şi dezavantaje. Nu cred că piaţa din România e chiar atât de neatractivă. În orice caz băncile nu sunt instituţii de binefacere. Ele umblă după profit. Fac profit stau, dacă nu fac profit probabil că îşi caută alte orizonturi. Dar în România sunt foarte multe firme mari, serioase, solide care fac profituri excepţionale, au un comportament corect, îşi plătesc taxele, de exemplu OMV Petrom a făcut anul trecut un profit de 4,1 miliarde de lei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24.

Preşedintele Senatului a afirmat că e regretabil ca orice firmă, fie românească sau străină, să plece din ţară.

„Pentru domnul de la Raiffeisen, eu nu stau să discut cu dânsul. E regretabil ca o firmă indiferent că e românească sau străină să plece din România, dar sigur că ei îşi fac socotelile şi ştiu cel mai bine şi decizia le aparţine. Dacă celelalte bănci nu fac acest lucru, nu pleacă, atunci unul singur nu este relevant pentru a considera că este un semnal semnificativ pentru mediul bancar”, a adăugat Tăriceanu.

Raiffeisen Bank International a anunţat miercuri că este nevoită să îşi reevalueze operaţiunile din România, după taxa impusă de Guvern în decembrie, a declarat directorul general al instituţiei, Johann Strobl, citat de Reuters.

Raiffeisen deţine 6% din activele sale bancare în România, adică 8,97 de miliarde de euro.

„Va trebui să reevaluăm România”, a declarat Johann Strobl în raportul anual al băncii.

Banca nu a determinat impactul taxei asupra afacerilor sale.

În decembrie Guvernul a adoptat OUG 114, care impune o taxă asupra activelor bancare, în funcţie de evoluţia ROBOR.

Raiffeisen are în România peste 5.000 de angajaţi şi peste 2 milioane de clienţi. Prima reprezentanţă a băncii a fost deschisă la Bucureşti în 1994. În 2001 instituţia a preluat Banca Agricolă, iar în 2002 Raiffeisenbank (Romania) si Banca Agricola Raiffeisen au fuzionat, formând Grupul Raiffeisen.

Raiffeisen Bank România a raportat pentru anul 2018 cu un profit de 881 mil. lei (189 mil. euro), cu 79% mai mult decât în 2017, în condiţiile creşterii creditării cu 19%, până la 26,7 mld. lei, potrivit informaţiilor transmise de bancă.