Care este povestea familiei Zanfir, cea care a creat unul dintre cei mai mari retaileri independeţi, cu 10 magazine şi afaceri de peste 150 de milioane de euro, business pe care acum l-a vândut Mega Image

Autor: Cristina Roşca 15.03.2019

♦ Valoarea tranzacţiei este estimată de ZF la 50-60 mil. lei, valoare ce ar poziţiona-o în topul tranzacţiilor prin care o reţea străină preia un jucător local ♦ Prin această mutare Mega Image îşi face intrarea în regiunea Moldovei.



Lanţul belgiano-olandez de ma­gazine Mega Image a pre­luat reţeaua Zanfir din ju­deţul Vrancea, unul din­tre cei mai mari retaileri inde­pendenţi, cu 10 magazine şi afaceri de peste 150 mil. lei. Ziarul Financiar a scris încă de anul trecut despre această tran­zacţie, însă oficialii Zanfir negau atunci informaţia, pe când cei ai Mega Image nu au dorit să comenteze. Acor­dul a primit deja acordul Consiliul Concurenţei.

„Preluarea celui mai important ju­cător din industria de retail de pe piaţa lo­cală din zona Vrancea face parte din strate­gia noastră de dezvoltare şi expan­siune în noi teritorii. Ne consolidăm astfel poziţia într-o regiune cu po­ten­ţial, cu o piaţă deja matură (...)“, afirmă Mircea Moga, CEO al Mega Image.

Retailerul Zanfir deţine zece magazine în judeţul Vrancea şi Bacău, pe când gigantul internaţional are peste 670 de supermarketuri şi magazine de proximitate, fiind al doilea cel mai extins jucător din comerţul alimentar local. Mai mult, Mega Image este şi unul dintre cei mai puternici retaileri ca cifră de afaceri, de aproape 5 miliarde de lei în 2017 (ultimul an pentru care există date), de aproape trei ori mai mari ca în urmă cu cinci ani, adică în 2012. Prin comparaţie, Zanfir SNS, com­pania care operează supermar­ke­tu­rile cu acelaşi nume, aproape şi-a dublat cifra de afaceri în aceeaşi perioadă.