Opinie Martin Wolf, FT: Modul în care sunt impozitate companiile trebuie să se schimbe la nivel mondial

Autor: Catalina Apostoiu 15.03.2019

„Reorientarea către o impozitare a destinaţiei ar obliga companiile să plătească taxe pe pieţele care contează.“

Cum ar trebui impozitate companiile într-o lume cu capital mobil şi corporaţii globale? Cum ar trebui să încurajăm investiţiile companiilor şi să descurajăm ingineriile financiare? Cum ar trebui să reducem impozitarea forţei de muncă? Cum ar trebui să descurajăm schemele complexe de evaziune fiscală? Şi nu în ultimul rând cum ar trebui să descurajăm o cursă mondială pentru scăderea ratelor de impozitare a companiilor?

Acestea sunt întrebări de o importanţă uriaşă, scrie Martin Wolf, editorialist la Financial Times. Sunt importante nu numai pentru capacitatea guvernelor de a creşte veniturile, ci şi pentru legitimitatea politică a capitalismului. Din păcate, unele răspunsuri bune la aceste întrebări, luate în discuţie în recentele dezbateri din SUA cu privire la reformarea impozitării companiilor, au fost abandonate în final, scrie Martin Wolf.

Reforma avea două principii: taxa ar fi aplicată pe cash flow-uri şi pe destinaţia tranzacţiilor corporate, nu originea acestora. Sistemul are multe elemente în favoarea sa, susţine editorialistul FT.

Baza unui asemenea sistem de taxare ar fi intrările non-financiare, mai puţin ieşirile non-financiare. Costurile investiţiilor şi ale forţei de muncă ar fi deduse, dar nicio deducere nu ar fi permisă pentru costurile financiare. În acest fel, guvernul ar deveni un partener în proiectele de investiţii, ar contribui la ele şi ar avea de câştigat în egală măsură. Taxa s-ar aplica în ultimă instanţă pe câştigurile peste costurile factorilor de producţie necesari generării lor (renta corporativă).

Un beneficiu semnificativ al acestui sistem este că nu ar mai exista înclinaţia actuală în favoarea finanţării pe datorie, care creează riscuri semnificative la adresa stabilităţii economice.

Cealaltă mare schimbare, în opinia editorialistului FT, ar fi către impozitarea consumului (destinaţiei), mai degrabă decât producţiei (originii). Ar fi înlocuite actualele eforturi de impozitare a profiturilor acolo unde sunt create cu un TVA care exclude costurile legate de forţa de muncă. Această scutire este evident atractivă.

Mai mult, reorientarea către o impozitare a destinaţiei ar obliga companiile să plătească taxe pe pieţele care contează, scrie Martin Wolf.

Reforma ar aduce beneficii ţărilor care fac această reorientare. Noua taxă ar fi relativ simplu de impus pentru că ar fi percepută pe vânzările unei companii pe propriile sale pieţe. Şi mai important, dacă o ţară introduce acest sistem, aceasta nu va mai impune taxe corporate pe producţia locală destinată pieţelor externe. Astfel ar fi încurajată semnificativ relocarea producţiei în ţara care introduce aceste reforme, acest lucru putând determina şi alte ţări să facă un pas similar, scrie editorialistul FT.

Marea Britanie post-Brexit ar trebui să ia urgent în considerare o astfel de reformă, respinsă din păcate în SUA, consideră Martin Wolf. Marea Britanie ar deveni în acest fel o bază mai atractivă de producţie pentru pieţele mondiale, iar companiile străine slab impozitate nu ar mai lua, în mod nedrept, faţa companiilor rivale locale.

Reforma ar crea unele probleme, dar un lucru este clar: actualul sistem de impozitare a companiilor, cu o insuficientă deducere a cheltuielilor pe investiţii, creează probleme uriaşe şi are nevoie de o reformare mai radicală, scrie editorialistul FT.