Manfred Weber, unul dintre cei mai influenţi lideri politici europeni: Europa trebuie să devină puternică politic, la provocările Chinei, lui Putin, Trump şi Erdogan

Ziarul Financiar 16.03.2019

Manfred Weber a declarat, sâmbătă, la Summitul PPE al liderilor locali şi regionali, că Europa trebuie să devină puternică şi din punct de vedere politic, nu doar economic, pentru a putea face faţă provocărilor Chinei, acţiunilor lui Vladimir Putin, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

„Suntem un continent care se bazează pe umanitate şi trebuie un master plan pentru Africa. România, Europa nu poate avea un viitor bun dacă Africa se găseşte într-o criză. De aceea e importantă asigurarea siguranţei la frontiere. Domnul Jean-Claude Juncker vorbeşte despre noi şi despre relaţiile dintre noi dar nu suntem suficent de puternici”, a afirmat Manfred Weber, sâmbătă la Bucureşti.

„Trebuie să răspundem la provocarea Chinei, la ceea ce fac Vladimir Putin, Donald Trump şi Erdogan în Turcia. Dacă răspundem la acestea, atunci Europa va deveni puternică şi din punct de vedere politic, nu doar economic. Trebuie să reuşim să vorbim la nivel global pe o singură voce”, a conchis candidat al PPE la şefia Comisiei Europene.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European a avut un mesaj tranşant şi cu privire la populiştii şi naţionaliştii care spun peste tot în lume că sunt mândri de naţiunile lor însă „la naiba cu Europa”.

„Asta spun populiştii şi naţionaliştii peste tot. Ei spun să fie mândri de naţiunea lor şi la naiba cu Europa. Care este răspunsul meu? Nu există nicio contradicţie între mândria locală şi cea de a fi european. Pentru noi aceste trei indentităţi merg mână în mână şi nu voi permite niciunui populist, naţionalist să spună că aceste valori sunt în contradicţie. Nu ele merg mână în mână”, a conchis Weber.

Summitul PPE al liderilor locali şi regionali se desfăşoară, sâmbătă la Romexpo, unde sunt 3.200 de participanţi. La reuniunea au mai participat şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele PNL Ludovic Orban, candidatul PPE pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE) Manfred Weber, secretarul general al PPE Antonio López-Istúriz White, liderul grupului PPE în Comitetul Regiunilor Michael Schneider, directorul campaniei PPE pentru alegerile din 2019 Dara Murphy.