Cristian Hostiuc, ZF. În timp ce guvernul şi politicienii, care fac concurs de patriotism, nu mai ştiu cum să sprijine capitalul românesc (din vorbe), antreprenorii români nu ştiu cum să-şi vândă mai repede afacerile ca să scape de o povară. Dacă e tare, Dragnea să cumpere de la străini cea mai mare reţea de magazine din România - Profi, cu 1 mld. euro şi să le facă aprozare

Autor: Cristian Hostiuc 17.03.2019
Guvernul PSD/ALDE, liderii politici care conduc România, sprijină capitalul românesc cu toată puterea.

Toţi politicienii, de la putere la opoziţie, susţin capitalul românesc.

Nu există declaraţie politică pe teme economice în care să nu se invoce capitalul românesc, necesitatea sprijinirii lui în lupta cu multinaţionalele.

Toate programele de guvernare sau electorale sunt pline de intenţii de sprijin a capitalului românesc. Practic, fiecare propoziţie este inundată de cuvinte frumoase, patriotice, naţionaliste.

Avem o inflaţie de intenţii, de dorinţe.

Dar, ca la autostrăzi, ca la spitale, ca la educaţie, acest sprijin este numai din vorbe.

Vorbele nu costă nimic.

La polul opus, în lumea reală, antreprenorii români care formează capitalul românesc, 47% din economie, 49% aparţinând multinaţionalelor şi 4% statului, nu ştiu cum să-şi vândă afacerile mai repede, nu ştiu cum să găsească mai repede cumpărători, nu ştiu cum să scape mai repede de companiile pe care le-au construit în ani şi decenii.

Joi, consiliul Concurenţei a aprobat oficial tranzacţia prin care lanţul de supermarketuri Mega Image a cumpărat de la familia de antreprenori români Zanfir reţeaua de magazine Zanfir din Vrancea, unul dintre cei mai mari retaileri independenţi.

Familia Zanfir avea 10 magazine în Vrancea şi Bacău, care aveau afaceri de aproape 160 de milioane de lei. Mega Image are 670 de magazine, cu afaceri de peste 5 miliarde de lei, iar prin achiziţia reţelei Zanfir, intră pe piaţa din Moldova, o zonă care încă nu a fost cucerită de marile reţele internaţionale.

În urmă cu doi ani, Lilieana Zanfir, cea care alături de soţul ei a făcut această afacere, spunea că deşi au fost curtaţi de reţelele străine, au decis să nu vândă pentru că vor să demonstreze că ce este pur românesc poate continua şi face tradiţie.

Până au primit o ofertă de nerefuzat.

La fel de bine, putea să le facă o ofertă şi Marian Oprişan, puternicul baron local, care să treacă dincolo de declaraţii, la fapte, atunci când vorbim despre economie şi despre capital românesc.

Adio retaileri independenţi. Mega Image a cumpărat reţeaua Zanfir din judeţul Vrancea într-o tranzacţie de 50-60 mil. lei

Valentin Preda de la Bursa Română de Afaceri, o platformă prin care încearcă să pună în contact antreprenorii românii între ei, dar şi antreprenorii români cu investitorii străini, a spus vineri la ZF Live că nu a văzut atât de multe afaceri româneşti scoase la vânzare.

De ce?

În engleză se spune “Enough is enough!”, menţionează el.

Adică le-a ajuns. Adică antreprenorilor români le-a ajuns.

Deşi România, economia şi businessul românesc oferă rate de creştere şi marje mai mari decât pieţele vestice, destul de mulţi antreprenori români vor să-şi vândă afacerile.

Prezenţa în piaţă a devenit un chin şi o povară în condiţiile actuale care, ironic, sunt cele mai bune din punct de vedere economic din istoria României.

Lupta continuă cu piaţa, cu sistemul, cu fiscul, cu legislaţia fiscală care se schimbă de pe o zi pe alta, cu administraţiile locale care dau avizele de funcţionare şi care au devenit stat în stat, şi acum cu forţa de muncă , au umplut paharul.

Având resurse financiare “fără număr”, multinaţionalele câştigă teren peste tot, şi dacă antreprenorii români nu se predau din timp şi la timp atunci când au pe masă o ofertă, atunci riscă să piardă lupta din piaţă şi, în final, afacerea.

Businessul românesc este plin de astfel de cazuri, mai ales când a venit criza. De aceea, cei care au rezistat pînă acum nu vor să facă aceeaşi greşeală.

De asemenea, mulţi antreprenori români, cu aproape trei decenii în bussiness, au ajuns la vârsta pensionării şi nu au cui să predea afacerea. Conform unui sondaj iVox făcut la comanda Raiffeisen Bank, 14% din copii nu vor să preia afacerea părinţilor lor.

Asta îmi aminteşte de o discuţie cu Marcel Borodi de la Brinel Cluj, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa românească, care şi-a vândut compania (85% din acţiuni) grupului francez SNEF pentru că nu avea cui să-i lase afacerea, fata lui având alte opţiuni.

Francezii de la SNEF au preluat 85% din Net Brinel Cluj, Marcel Borodi rămânând cu 15%

Liviu Dragnea, liderul autoritar al PSD, vrea să reindustrializeze România prin Fondul Suveran şi să reînfiinţeze celebrele aprozare care să aibă marfă românească şi să se lupte cu multinaţionalele care au fructe şi legume turceşti, poloneze, spaniole etc.

Toate aceste intenţii, declaraţii, sunt până acum numai pe hârtie, sunt numai vorbe pentru a obţine aplauze şi voturi.

În loc să o ia de la capăt cu aprozare, mai bine ar cumpăra cu miliardele din Fondul de Dezvoltare - pe care îl promovează de peste doi ani, reţeaua Profi, care are cele mai multe magazine din România, aproape 1.000.  Cred că fondul polonez Mid Europa Partners ar vinde reţeaua cu 1 miliard de euro, pe care au cumpărat-o acum trei ani cu 500 de milioane de euro.

Aceasta ar fi o mişcare concretă de sprijin real al capitalului românesc, nu vorbele aruncate de la un pupitru. Dacă consideră că poate şi consumatorii români ar aprecia acest lucru, în reţeaua Profi - repet, care are cele mai multe magazine moderne din România - ar putea intra numai marfă românească. Cred că CrisTim sau Meda s-ar bucura de acest lucru.

Până când Dragnea şi Daea, ministrul agriculturii, vor înfiinţa primul aprozar, nu 1.000, realitatea de pe teren arată că antreprenorii români cu businessuri mai mari vor să-şi vândă afacerile cât mai repede, cât mai au timp, cât mai au energie şi să-şi investească banii obţinuţi în imobiliare, unde sunt randamente de minim 40%. (Vezi cazul lui Raul Ciurtin, care a vândut Albalact cu brandul de lactate Zuzu unui gigant francez, iar o parte din banii obţinuţi i-a reinvestit în imobiliare în Bucureşti.)

Tot e bine că guvernul sprijină capitalul românesc prin Programul Start-up, unde cei mai mulţi vor să facă torturi sau cofetării. Poate peste 30 de ani vor ajunge la afaceri de 150 de milioane de lei, cât a pierdut acum capitalul românesc prin vânzarea reţelei Zanfir. Bine măcar că familia a rămas cu activitatea de producţie, care reprezenta 15% din afacerile totale de 190 de milioane de lei.

Din vorbe şi declaraţii toată lumea sprijină capitalul românesc, dar realitatea arată că antreprenorii români vor să-şi vândă afacerile cât mai repede.