Finanţe personale. Randamente la Bursă din dividende: între 2 şi 13%

Autor: Liviu Popescu 18.03.2019

Din cele 87 de companii listate la Bursa de la Bucureşti, 20 au anunţat până acum propunele de dividende, randamentele va­ri­ind între 2% şi 13%. Din rândul celor 15 companii din indi­ce­le bursier BET, doar 6 au anunţat până acum cum îşi vor remunera investitorii pe baza profitului net înregistrat în 2018.

BRD, a treia bancă din piaţă, propune un dividend cu un randament de 13,1%. Fondul Proprietatea are un dividend cu un randament de 10%, în timp ce Banca Transilvania are un randament de 8,3%. Petrom are un randament de 7,6%, în timp ce Electrica are un randament de 7,1%. Cele mai mici randamente le oferă SIF Muntenia cu 3,1%, Comelf Bistriţa, cu 3,1%, SIF Moldova, cu 2,5% Antibiotice Iaşi, cu 2,1%. Societatea de brokeraj Tradeville remarcă dividendele mari oferite de companiile din BET.

Randamentul este calculat ca raport între dividendul anunţat şi preţul acţiunii la momentul anunţului. Piaţa bursieră de la Bucureşti oferă cele mai mari randa­men­te din lume, conform unei firme de brokeraj din Germania.

La BRD, care are un randament de 13,1%, dacă depui banii într-un depozit pe un an de zile nu iei mai mult de 3% pe an.