OMV Petrom, profit cu 17% mai mic şi investiţii tăiate în 2019. „Vindem 51 de zăcăminte, dar estimăm o producţie de energie mai mare.“

Autor: Roxana Petrescu 18.03.2019

Bugetul pentru 2019 al OMV Petrom S.A., compania pe care sunt în­re­gistrate activităţile de explorare şi producţie ale grupului petrolier, confir­mă aşteptările: indicatorii cheie sunt pe minus, schimbările fiscale din ultimele luni fiind principalul motiv.

„Nevoia de a înţelege climatul in­ves­ti­ţional ne-a determinat să regân­dim planurile nostre de investiţii în ter­meni de mărime şi ritm de imple­men­tare“, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în deschiderea ra­por­tului anual pentru 2018 al companiei.

Nu doar investiţiile sunt pe minus, ci şi restul indicatorilor financiari.

Astfel, potrivit bugetului pentru 2019, OMV Petrom S.A. se aşteaptă la ve­nituri de 16,7 miliarde de lei, în scă­de­re faţă de cele 17,7 miliarde de lei din 2018. „Veniturile din vânzări vor fi sub ni­velul actual din 2018, din cauza im­plementării preţului reglementat la ga­ze naturale şi a scăderii volumelor de vân­zări de gaze naturale, efect parţial com­pensat de creşterea volumelor de vân­zări de energie electrică şi de pro­duse petroliere“, se arată în docu­men­tele companiei, care vor fi supuse AGA din 19 aprilie.

Mai departe, compania se bazează pe un profit net de 3,2 miliarde de lei în 2019, cu 17% mai mic decât cel din 2018.

Ca buget de investiţii, compania de­fi­lează cu 4,16 miliarde de lei, cu 24% mai mic faţă de cel din 2018, lucru care va avea impact direct asupra furni­zo­rilor de echipamente şi servicii pen­tru industria de profil.