O bancă din Ungaria deţinută de o rudă a guvernatorului băncii naţionale maghiare se prăbuşeşte

Autor: Catalina Apostoiu 18.03.2019

 Banca centrală a Ungariei (MNB) retrage licenţa NHB Growth Credit Bank şi cere lichidarea acesteia pentru a proteja interesele clienţilor instituţiei de credit, relatează Budapest Business Journal.

MNB a luat această decizie pentru că NHB Bank nu a fost capabilă să îmbunăţească  suficient şi permanent lichiditatea şi nu a luat măsuri relevante pentru a-şi revizui modelul de business sau a-şi îmbunătăţi solvabilitatea pentru a-şi asigura supravieţuirea pe termen lung.

În luna decembrie a anului trecut, banca centrală a impus restrictţii pe retragerile de peste 7 milioane de forinţi din conturile băncii după ce poziţia de lichiditate a acesteia “s-a deteriorat semnificativ”.  Anterior, banca centrală a impus o amendă de 19 milioane de forinţi (60.000 de euro) NHB pentru încălcarea mai multor reglementări.

Banca centrală a subliniat că problemele NHB Bank nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar al Ungariei în condiţiile în care activele totale ale acesteia reprezintă doar 0,2% din totalul sectorului.

NHB Growth Credit Bank este deţinută de Tamas Szemerey, văr al guvernatorului MNB Gyorgy Matolcsy.