Mesajul Franţei pentru capitalism: Ori te adaptezi, ori mori. Apelul ministrului de finanţe francez reflectă panica ce cuprinde democraţiile occidentale cu privire la furia electoratului

Autor: Catalina Apostoiu 19.03.2019

Franţa trage un semnal de alarmă privind economiile avansate ale lumii: capitalismul le sfâşie, potrivit Bloomberg.

Preşedintele Emmanuel Macron şi ministrul său de finanţe Bruno le Maire se folosesc de preşedinţia Franţei la G7 pentru a argumenta că sistemul alimentează inegalitatea, distruge planeta şi este ineficient în atingerea obiectivelor în interes public. Franţa a resimţit deja unele efecte direct în mişcarea Vestelor Galbene izbucnită la sfârşitul anului trecut.

Ţara cere acum o reinventare ce include taxe minime la nivel mondial şi taxe mai mari pe giganţi tech ca Amazon şi Facebook. Ecouri ale apelurilor francezilor se regăsesc în declaraţiile socialiştilor democraţi autoproclamaţi din SUA şi ale Alexandrei Ocasio-Cortez.  „Dacă nu inventăm un nou capitalism, soluţiile economice absurde vor avea câştig de cauză şi ne vom arunca direct în recesiune“, spunea Le Maire în cadrul unui interviu recent.

Un exemplu cheie pentru acesta vine din Italia, unde guvernul populist a ajuns la putere profitând de un val de nemulţumire publică.

La 49 de ani, Le Maire este cel mai tânăr dintre miniştrii de finanţe ai G7. Marile sale ambiţii includ de asemenea combaterea inegalităţii de venituri, mandatarea guvernelor să intervină în economie şi forţarea companiilor să fie responsabile social şi să împartă mai mult din profituri cu angajaţii. Apelul lui Le Maire reflectă panica ce cuprinde democraţiile occidentale cu privire la furia electoratului.

În Franţa, reacţia guvernului la protestele Vestelor Galbene a fost să încerce să rezolve problema cu bani, dar a urmat realizarea că acest lucru nu este suficient.

Le Maire a mai făcut calcule greşite şi înainte. Cu doi ani în urmă, acesta a propus o versiune a mini-job-urilor germane. Aceasta a fost o greşeală, recunoaşte acesta acum.

Acum, acesta propune politici care dau semnificaţie muncii. Un proiect de lege trimis în Parlament vizează refacerea unei scheme de profit-sharing inventată de Charles de Gaulle şi ar putea forţa de asemenea companiilor să facă publice salariile medii pentru a expune inegalităţile.

Pe lângă modificarea relaţiilor dintre forţa de muncă şi capital, Le Maire vrea şi o regândire a legăturilor dintre stat şi capital. Acest lucru vine însă cu contradicţii: acesta vrea să taie aripile giganţilor tech, dar ţi să modifice legislaţia în domeniul competiţiei pentru a permite crearea de campioni europeni. Le Maire crede că nu prea sunt alternative dacă Europa nu vrea să fie dependentă de giganţii americani sau chinezi.