Opinie Bloomberg. Cinci ani mai târziu, Putin plăteşte pentru Crimeea

Autor: Catalina Apostoiu 19.03.2019

Entuziasmul post-Crimeea al ruşilor a dispărut, erodat de şase ani de scădere a veniturilor.



Cu cinci ani în  urmă, Kremlinul a organizat un referendum de faţadă în Crimeea pentru a justifica anexarea peninsulei de la Ucraina, schimbând cursul istoriei şi atrăgându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin într-o capcană din care Rusia mai are şanse să scape. Nu însă şi Putin, scrie Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Operaţiunea a decurs bine pentru Putin, cu puţine victime. SUA şi aliaţii europeni au îndemnat guvernul de la Kiev să nu se opună preluării ruseşti cu forţă armată. Sancţiunile împotriva Rusiei, introduse de SUA şi UE în perioada martie-iunie, au fost fără efect. O încercare de secesiune în estul Ucrainei a continuat.

Timpul a arătat că costurile directe ale absorbirii Crimeei şi oraşului port Sevastopol, mai sărace decât toate celelalte regiuni ruseşti în 2014, au fost uşor de suportat de Rusia. Subvenţiile şi alte investiţii ruseşti au contribuit la creşterea PIB-ului regional cu 23% în dolari din 2014. Crimeea şi Sevastopol nu mai sunt cele mai sărace regiuni ale ţării.

Locuitorii din Crimeea au plătit cu restricţii severe ale drepturilor de bază şi piederea accesului la branduri occidentale şi ruseşti. Dar pentru majoritatea, viaţa sub ocupaţie rusească nu este mai rea decât înainte.

Regimul lui Putin a primit o comoară rară, scrie editorialistul Bloomberg: o creştere reală, emoţională, viguroasă a susţinerii publice, un mandat pentru a face ce doreşte local şi internaţional.

Entuziasmul public pentru cauza ìCrimeea este a noastrăî şi absenţa aproape totală a unor costuri economice, politice sau militare legate de anexare i-au conferit lui Putin nun sentiment de invincibilitate.

Anexarea a fost o crimă, iar ceea ce a urmat a fost o eroare de judecată, scrie Bershidsky. Îndemnat de analişti care credeau că Ucraina este împărţită în zone vorbitoare de rusă şi de ucraineană incompatibile din punct de vedere politic, Putin a încercat să desprindă estul Ucrainei.

Operaţiunea era menită să fie încă una cu costuri reduse, însă de această dată guvernul ucrainean a luptat. Doborârea accidentală a unui avion de pasageri pe 17 iulie 2014 a făcut ca al doilea pariu din Ucraina al lui Putin să nu mai fie unul cu costuri reduse.

Cel mai ridicat cost pentru Putin nu a venit sub forma sancţiunilor mai dure, sau preţului mai mare asociat cu restrângerea comerţului cu Ucraina, ci al puterii de negociere, scrie editorialistul Bloomberg.

După aventura din Ucraina, credibilitatea lui Putin a fost distrusă. Şi nu numai în rândul liderilor occidental. Lipsa de credibilitate a lui Putin este un motiv important pentru care acesta nu poate clădi nicio alianţă.

În acelaşi timp, entuziasmul post-Crimeea al ruşilor a dispărut, erodat de şase ani de scădere a veniturilor. Acum, urmează costurile financiare pentru Putin.