Finanţe personale. Bursa românească, tot mai pustie: au mai rămas 54.000 de investitori, minimul ultimului deceniu

Autor: Liviu Popescu 19.03.2019

Numărul conturilor individuale de tranzacţionare la bur­sa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agen­ţiile de evaluare financiară, era de circa 54.000 la finele anu­lui 2018, minimul ultimului deceniu, potrivit datelor trans­mise de brokeri către Fondul de Compensare a Investitorilor.

Acest lucru înseamnă că la bursa românească sunt mai puţin de 54.000 de investitori în contextul în care un investitor poate avea unu sau mai multe conturi de tranzac­ţionare, tendinţa în ultimii ani fiind de declin, determinată şi de lipsa unor oferte mari de listare.

„Sunt unii investitori care au intrat în piaţă în momentele IPO-urilor (ofertelor iniţiale de listare -n.red.) care s-au succedat până la început de 2018. Este posibil ca ei să fi mizat pe o anumită efervescenţă a listărilor, iar din moment ce acum nu avem noi listări semnificative, aceşti investitori să se fi retras de la bursă prin închiderea conturilor“, spune Cristian Tudorescu, consultant finan­ciar şi confondator al Investors Club.

Numărul de conturi individuale de tranzacţionare la bursă a scăzut şi odată cu reducerea numărului de intermediari, ceea ce a dus fie la închiderea acestora, fie la intrarea în stand-by, până la alegerea unui alt broker.