Începe scandalul în lumea bancară: Şeful supravegherii de la ECB se opune fuziunii Deutsche-Commerzbank

Autor: Ştefan Stan 19.03.2019

Oficialul de top al BCE, care se ocupă cu supravegherea financiară, a criticat dur ideea creării unor ”campioni” europeni sau naţionali pentru a concura cu rivalii globali, ceea ce pune Banca Centrală Europeană într-un curs direct de coliziune cu eforturile Berlinului de a-şi proteja industria bancară printr-o fuziune între cei mai mari doi creditori, scrie Financial Times.  

În primul interviu acordat după ce a devenit preşedinte al Mecanismului de Supraveghere al BCE, Andrea Enria a spus că ”nu îmi place ideea unor campioni naţionali sau europeni. În condiţiile în care sunt un supervisor, nu ar trebui să promovez vreun deznodământ structural”, a spus el. 

Deutsche Bank şi Commerzbank au demarat discuţiile pentru o potenţială fuziune, după ce guvernul de la Berlin a anunţat că va susţine restructurarea necesară pentru a crea noul ”campion”.

Enria a refuzat să comenteze în raport cu planurile Deutsche şi Commerzbank, dar a insistat că autoritatea de supraveghere va ignora orice motivaţii politice din spatele propunerilor. ”Ce este relevant pentru noi este deal-ul care ne-a fost pus înainte, şi singurele lucruri care ne interesează sunt legate de sustenabilitatea proiectului”.