Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură a înregistrat o creştere de peste 36%

Autori: Raluca Nicolae , Mediafax 19.03.2019

Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală a înregistrat o creştere de 36,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, a transmis marţi MADR.

”România gestionează pentru perioada de programare 2014-2020 o alocare din FEADR de 8.1 mld.euro, situându-se pe locul 6 în Uniunea Europeană după Italia, Franţa, Germania, Polonia şi Spania. Din punct de vedere al nivelului plăţilor efectuate către beneficiarii FEADR, România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană, după Franţa şi locul 1, dacă ne referim la gradul de absorbţie pentru nivelul anului 2019, fiind înregistrată o creştere de 36,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016”, a declarat Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat în cadrul MADR.

Prin politica de dezvoltare rurală, UE îşi propune să ajute zonele rurale să facă faţă multiplelor provocări economice, sociale şi de mediu pe care le aduce secolul al XXI-lea.

La sfârşitul lunii ianuarie 2019, România era la egalitate cu Cehia şi cu Lituania, pe locul 6 din punct de vedere al ratei de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.