Analiză. Retailerul britanic Debenhams produce haine, pantofi şi articole de mobilier în 14 fabrici din România cu 3.300 de salariaţi

Autor: Cristina Roşca 20.03.2019

♦ Piaţa locală este unul dintre principalii furnizori ai grupului Debenhams, circa 4% din produsele din magazine purtând pecetea „made in România“ ♦ Numărul de fabrici cu care britanicii colaborează scade de la an la an.



Debenhams lucrează cu 14 fabrici din România, astfel că circa 3.300 de oameni produc haine, încălţări şi articole de casă pentru grupul britanic, arată datele din rapoartele compa­ni­ei. Pe lista de furni­zori se găsesc atât nume mari, cu sute de an­gajaţi şi afaceri de sute de milioane de lei, cât şi fabrici mici cu zeci de salariaţi şi afaceri pe măsură. Grupul Oztasar cu sediul în judeţul Prahova pro­duce haine pentru britanici în fabri­cile de pe plan local. După cifra de afa­ceri acesta este unul dintre cei mai mari producători de haine din România, de peste 130 mil. lei în 2017. La polul opus, pe lista de furni­zori îşi face loc şi firma Art Limited din Iaşi. Acesta este un business cu doar 30 de oameni şi afaceri de 2 milioane de lei.

Retailerul britanic de modă Deben­hams lucrează la nivel mondial cu circa 900 de fabrici, dintre care aproape 15 în România, conform celor mai recente da­te. La polul opus, principalii furnizori sunt cei din Asia, cu China în prim-plan. Aici sunt aproape 500 de fabrici şi 125.000 de salariaţi, conform rapoar­telor Debenhams.