Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR LIDER ÎN BUSINESS. Cum a evoluat businessul Băneasa Developments, firma care operează mallul Băneasa: marjele de profit se menţin la peste 30% anual

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.03.2019

ZF a început o serie de articole în care prezintă în câteva cifre-cheie modul în care au evoluat în ultimul deceniu companiile lider de piaţă din economie.

Afacerile companiei care administrează mallul Băneasa Shopping City din nordul Bucureştiului au crescut cu peste 80% în perioada cuprinsă între anul deschiderii 2008 şi anul 2017, potrivit datelor disponibile pe site-ul listafirme.ro, centralizate de ZF.

Cifra de afaceri raportată la Ministerul de Finanţe de companiile care operează centrele comerciale se referă la veniturile obţinute din chirii de proprietarii proiectelor. Astfel, veniturile companiei Băneasa Developments reprezintă valoarea chiriilor plătite de retailerii din zona comercială Băneasa, care cuprinde atât mallul, cât şi galeria comercială Feeria.

Din punctul de vedere al vânzărilor, Băneasa Shopping City s-a situat până acum în topul mallurilor din Capitală, cu vânzări anuale de aproximativ 250 de milioane de euro. Cifra nu ia însă în calcul rezultatele hipermarketului Carrefour, amplasat în galeria comercială Feeria, acesta având singur vânzări de peste 100 mil. euro anual. Potrivit celor mai recente date transmise de oficialii mallului, Băneasa Shopping City a ajuns în 2017 la vânzări de circa 5.000 de euro pe metru pătrat pe an, iar în ultimii zece ani a avut 175 de milioane de vizite. Doar în 2017 mallul a înregistrat 24 de milioane de vizitatori.

Băneasa Shopping City are o suprafaţă totală închiriabilă de retail de 55.000 mp, în care funcţionează circa 300 magazine. 70% din acestea sunt magazine de modă, înfrumuseţare, bijuterii şi accesorii. Printre brandurile din mall se numără Chopard, Cerutti 1881, Paul&Shark, Max&Co, Chanel, Emporio Armani, Gerard Darel, Max Mara Weekend şi altele.

Potrivit celor mai recente date de la Registrul Comerţului, Băneasa Developments este controlată integral de Spesso Trading Limited, o companie din Cipru. Indirect, compania este controlată de Puiu Popoviciu.