Banca Internaţională de Investiţii, unde România este acţionară îşi mută sediul la Budapesta. Ungaria întinde covorul roşu unei bănci a fostelor state comuniste ruseşti, alimentând suspiciuni de spionaj

Autor: Catalina Apostoiu 20.03.2019

Un oficial european spune că aranjamentul prezintă o oportunitate pentru Putin de a-şi reface efectivele de spioni după expulzarea mai multor oficiali ruşi din Europa şi SUA.

În vremuri mai normale, intenţia Băncii Internaţionale de Investiţii, o instituţie financiară rusească puţin cunoscută, de a-şi deschide un nou sediu în Budapesta ar trece neobservată, scrie The New York Times.

Banca are însă legături foarte vechi cu agenţiile de informaţii din Rusia. Iar Parlamentul ungar a acordat practic imunitate diplomatică băncii, ferind-o de ochii poliţiei sau autorităţilor financiare şi făcându-i pe oficialii occidentali din domeniul securităţii să se teamă că spionii ruşi ar putea-o folosi ca bază de operaţiuni în Europa.

Iar dacă europenii sunt îngrijoraţi în legătură cu banca rusească, la fel sunt şi americanii, mai ales de când administraţia Trump a făcut din premierul ungar Viktor Orban un aliat. Europa a fost dintotdeauna divizată în atitudinea faţă de Rusia, dar banca a atras atenţia oficialilor occidental pentru că Orban a stârnit îngrijorare prin întărirea relaţiilor cu liderul rus Vladimir Putin.

Recent, analiştii au început să se întrebe dacă Orban înclină cu adevărat către Moscova. „Cu câţiva ani în urmă aş fi spus, „Da, există această înclinaţie din partea guvernului ungar, dar Ungaria îşi respectă în continuare parteneriatele europene şi americane“, spune Peter Kreko de la Political Capital, un grup de cercetare din Budapesta. „Cred că lucrurile s-au schimbat de-acum“.

În timpul Războiului Rece, banca a servit drept centru financiar pentru blocul comercial comunist. Aceasta a avut probleme după prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar guvernul lui Putin a repus-o pe picioare.

Aceasta numără Cuba, Bulgaria, Ungaria, România şi Vietnam printre ţările membre. Rusia este cel mai mare contributor, controlând 40% din active.

Preşedintele băncii, Nicolai Kosov, provine dintr-o importantă familie KGB. Tatăl său a fost un spion rus de top în Budapesta, iar mama sa a fost considerată una dintre cele mai extraordinare spioane din secolul 20. Oficialii occidentali cred că şi Kosov a lucrat pentru agenţia de informaţii rusă. Banca respinge astfel de „speculaţii“.

Acordarea de imunitate băncii nu este ceva neobişnuit, dar oficialii guvernamentali şi experţii spun că aranjamentul nu are logică.

„Este foarte dificil de spus de ce această bancă vine acum în Ungaria“, spune Julius Horvath, profesor de economie la Universitatea Central Europeană din Budapesta. „Motivele par să fie de natură politică“.

Un oficial european spune că aranjamentul prezintă o oportunitate pentru Putin de a-şi reface efectivele de spioni după expulzarea mai multor oficiali ruşi din Europa şi SUA.

Agnes Vadai, legislator din opoziţie în parlamentul ungar, arată că „Acum pot fi trimise persoane în această bancă, cu imunitate completă, şi nu vom şti nimic despre acestea“.