Cum arată DN6, drumul dintre Bucureşti şi Craiova, care ar putea prelua o parte din traficul de pe Piteşti-Craiova: Aproape reabilitat, dar un dezastru în Olt

Autor: Bogdan Alecu 20.03.2019

Drumul Naţional 6, care leagă Bucureştiul de Timişoara via Craiova, este „aproape” reabilitat între Capitală şi Craiova, porţiune care ar trebui să preia o parte din traficul spre Craiova în condiţiile în care în Balş şi Slatina pe DN65 nu sunt construite centuri ocolitoare pentru a eficientiza traseul.

Dacă între Bucureşti şi Alexandria drumul a fost modernizat în a doua parte a anilor 90, între Alexandria şi Craiova reabilitarea a demarat în 2009. Ca plan al acestei reabilitări au fost construite noi centuri ocolitoare la Alexandria şi Caracal, în timp ce la Roşiori exista deja o centură ocolitoare funcţională. De partea cealaltă, cel mai probabil viitoarele centuri de la Balş şi Slatina, parte a primelor două tronsoane ale viitorului drum expres Craiova-Piteşti, vor fi construite până în 2021.

Pe de altă parte, pe DN6, un tronson de aproape 50 km din judeţul Olt este în stare precară, iar pe mai mulţi kilometri jumătate din banda de sens sper Roşiori este acoperită cu piatră şi este impracticabil - motiv pentru care traficul este mutat pe Bucureşti-Piteşti-Craiova. Chiar şi în aceste condiţii, în trafic normal drumul pe sud Bucureşti-Alexandria-Craiova este la fel de rapid precum Bucureşti-Piteşti-Craiova, în timp ce la ore de vârf, când traficul în Balş este complet blocat, drumul pe sud poate fi şi cu 20-30 de minute mai rapid

Pe DN6, spre Bucureşti, ultimul oraş fără centură ocolitoare este Mihăileşti, Giurgiu, unde cel puţin pe hârtie construcţia drumului de 3 km a început în vara anului 2016 iar CNAIR estimează în prezent că sunt şanse ca construcţia să fie finalizată în decembrie anul acesta, în condiţiile în care constructorul a întâlnit mai multe probleme.

Proiectul de reabilitare a DN6 Alexandria Craiova a fost demarat în 2009, iar din acesta au fost construite centurile ocolitoare la Alexandria şi Caracal.

Lotul 2 al DN6 Alexandria-Craiova, evaluat la 34 mil. euro, dintre limita de judeţ Olt cu Teleorman şi Olt cu Dolj a fost câştigat la final de 2017 de Asociaerea Secol Societa Edile Costruzioni E Lavori – Secol Romania, cu o perioadă de execuţie a lucrărilor de 18 luni. Din 2017 este blocat în justiţie şi nu există niciun orizont de timp cu privire la realizarea sa. În cadrul CNAIR singura informaţie disponibilă este că proiectant este compania Aecom Ingenieria, iar deschiderea ofertelor a avut loc în data de 11 septembrie 2017.