Austriecii de la VIG au tras linie cu o pierdere de 82 mil. euro în România, ca efect al amenzii Consiliului Concurenţei şi al deprecierii fondului comercial

Autor: Anelis Baciu 22.03.2019

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează aproape un sfert din piaţa locală de asigurări, prin intermediul a trei companii - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă - a încheiat anul 2018 cu o pierdere netă de 82 milioane de euro din operaţiunile din România. În 2017 VIG raportase un profit net de 9,1 milioane de euro la nivel local. Trecerea pe pierdere a VIG a fost determinată de deprecierea fondului comercial, dar şi de amenda Consiliului Concurenţei pentru înţelegerea în ceea ce priveşte tarifele poliţelor RCA.

Companiile prezente în piaţa RCA din portofoliul VIG - Omniasig şi Asirom - au primit de la Consiliul Concurenţei amenzi cu o valoare totală de 77,5 mi­lioane de lei (16,7 mil. euro). Omniasig a primit o amendă de 40,4 milioane de lei, în timp ce Asirom a primit o sancţiune de circa 37 milioane de lei. Amenzile au fost aplicate ca procent din primele brute subscrise. VIG a avut astfel de achitat aproape o treime din amenda totală la nivel de piaţă în valoare de 246,7 milioane de lei (53 mil. euro).