Cine vine miercuri la conferinţa ZF Top Tranzacţii 2019, ediţia a 13-a: Evenimentul va aduce la aceeaşi masă reprezentanţi ai fondurilor de investiţii, antreprenori şi consultanţi care vor dezbate despre perspectivele pieţe de fuziuni şi achiziţii

Autor: Cristina Roşca 22.03.2019

Florin Vasilică (partner, head of transaction advisory services, EY România), Şerban Roman (vicepreşedintele Enterprise Investors), Florin Furdui (country manager, Portland Trust), Ciprian Moldoveanu (general manager, Nordic Food) şi Dan Fărcăşanu (investment director, Re­source Partners) se numără printre spea­kerii care vor veni la cea de-a 13-a ediţie a evenimentului ZF Top tranzacţii 2019.

Ei vor discuta despre perspectivele pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, evaluată anual la 4-5 mld. euro şi 130-150 de acorduri.

Ca urmare a unei evoluţii pozitive a consumului privat şi a economiei în ansamblul său, fondurile de investiţii sunt tot mai dispuse să investească pe piaţa locală, marcând totodată o serie de exituri pe fondul interesului crescut din partea altor investitori strategici sau financiari. La rândul lor, antreprenorii caută pe de-o parte să facă exit din businessurile pe care le-au construit în capitalism, iar pe de alta se uită să investească bani în noi afaceri - cele mai multe în sectoarele imobiliare şi vin.

Fondurile de investiţii au pariat peste 1 mld. euro pe România în fiecare din ultimii ani. Investitorii strategici rămân majoritari, atât în valoare, cât şi în volum. Totuşi, în ultimii ani tot mai multe fonduri de investiţii (noi şi vechi) îşi întorc privirea către piaţa locală, campioană europeană când vine vorba de creşterea economiei şi a consumului.

Primele fonduri de investiţii şi-au întors privirea către România acum mai bine de două decenii, când economia locală abia învăţa primele lecţii despre capitalism. Apoi, banii au început să vină, apoi s-au oprit. Şi tot aşa o vreme. În linie cu evoluţia economiei. În timpul crizei financiare, investitorii au devenit mai atenţi, mai precauţi, astfel că numărul tranzacţiilor şi valoarea lor totală a scăzut. Odată cu revenirea economiei pe un trend ascendent, piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi-a reînceput şi ea urcarea. Fondurile de investiţii nu au întârziat să apară. Tendinţa coincide cu efervescenţa din private equity la nivel global.

Istoric, cea mai mare tranzacţie făcută până acum de un fond de investiţii în România datează din 2016, mai exact din noiembrie, moment în care a fost semnată. Ea a fost finalizată însă în primul trimestru din 2017. Mutarea a avut loc între două fonduri de investiţii, Mid Europa Partners la cumpărare şi Enterprise Investors la vânzare. Retailerul Profi, care are astăzi circa 700 de magazine şi afaceri de aproximativ 1 mld. euro, a fost preluat pentru 533 mil. euro. Şerban Roman, vicepreşedintele Enterprise Investors, fondul care a vândut Profi, se numără printre invitaţii la conferinţa ZF Top tranzacţii.

Cele mai multe tranzacţii din România au avut de partea vânzătorului însă antreprenori, nu fonduri de investiţii. Doar anul trecut antreprenorii români au încasat peste 1 mld. euro în 2018 din vânzarea pro­priilor companii. Tran­zacţiile au provenit din domenii variate, de la IT la agricultură şi de la FMCG la imobiliare. Pe fondul acestui interes arătat de investitorii financiari şi strategici, antreprenorii aleg să vândă, mulţi dintre ei având chiar expe­rienţa negocierilor din anii de boom 2007-2008, când poate au refuzat să cedeze controlul afacerilor construite în capitalism.

Despre perspectivele pieţei de M & A, despre ce s-a întâmplat în 2018 şi despre piaţa regională şi mondială de fuziuni şi achiziţii vor discuta analiştii, vânzătorii, cumpărătorii, consultanţii şi avocaţii la evenimentul ZF Top tranzacţii.