România a întrecut Portugalia la PIB-ul nominal şi a ajuns pe locul al 14-lea în UE la acest indicator

Autor: Iulian Anghel 22.03.2019

Cu o creştere economică de 4,1% în 2018, România a întrecut Portugalia la PIB-ul nominal, după ce ţara din Peninsula Iberică a avut o creştere reală mai mică, de 2,1%.



Potrivit datelor publicate de Eurostat, oficiul european de statistică, România a intrat anul trecut în rândul ţărilor cu un PIB de peste 200 de miliarde de euro – 202 mld. euro, mai precis. Au mai depăşit acest prag în 2018 Ce­hia şi Portugalia şi astfel, alături de Da­ne­­marca, sunt acum în UE patru ţări cu un produs intern brut între 200 şi 300 mld. euro, cu precizarea că Dane­marca se află aproape de 300 mld. euro.

În 2017, Portugalia se afla în clasa­mentul PIB-ului nominal peste Cehia şi România, fiind întrecută în 2018 de ambele ţări, după ce creşterea economică înre­gistrată, de 2,1%, a fost sub cea a Cehiei (3%) şi a României (4,1%). De precizat că în cazul României PIB-ul nominal este prognozat, iar în cazul Portu­galiei este estimat. De asemenea trebuie arătat că cele două ţări au populaţii şi teritorii la jumătate faţă de România.

Cu o creştere economică de peste 5%, era de estimat că România va întrece Cehia la PIB-ul nominal. Diferenţa dintre cele două economii era, în 2017, de doar 4,7 mld. euro: 191,7 mld. euro Cehia şi 187,5 mld. euro România. Portugalia avea, în acelaşi an, un PIB nominal de 194,6 mld. euro. În 2018 însă, PIB-ul nominal al Cehiei, la o creştere reală cu un punct procentual sub România, a avansat cu 15,7 mld. euro. PIB-ul României a crescut cu 14,5 mld. euro, iar diferenţa dintre cele două economii s-a majorat la 5,4 mld. euro. PIB-ul nominal al Portugaliei a crescut cu 6,9 mld. euro şi, astfel, şi Cehia, şi România au trecut în faţa Portugaliei în acest clasament. Creş­terea PIB-ului real al României, de 4,1%, a fost în 2018 a şaptea ca mărime din UE.

Guvernul a mizat anul trecut pe o creştere economică de 5,5%, estimare redusă apoi la 4,5%. Primele estimări de PIB au subliniat o creştere de 4,1% în 2018. Acum guvernul merge, pentru acest an, tot pe o creştere de 5,5%, deşi economiştii spun că ciclul de creştere se închide – am avut, practic, unul dintre cele mai lungi cicluri de creştere şi, inevitabil, urmează restrângerea.

Majoritatea analiştilor văd pentru România o creştere de 3-3,5% pentru acest an. O prognoză ceva mai optimistă este a Comisiei Europene, care anticipează un avans al PIB de 3,8%.

Comisia va prezenta astăzi public raportul de ţară pentru România care a fost lansat la finalul lui februarie. În docu­men­tul ce va fi dezbătut azi Comisia arată că, în ciuda creşterii robuste din ultimii ani, modelul de creştere economică bazată pe consum afectează pe termen lung capacitatea României de a atinge standardele UE. Comisia mai arată că, în ciuda cifrelor, inflaţia mare afectează veniturile oamenilor, iar creşterea din pix a salariilor loveşte în competitivitate.

Comisia mai arată că, din 2016, Ro­mâ­nia a abandonat consolidarea fiscală şi a deviat semnificativ de la MTO (obiec­tivul pe termen mediu care îi limitează defi­citul structural la 1% din PIB). Dar în viitor ţa­ra va trebui să ţină seamă de aceste obser­vaţii şi să facă consolidare fiscală pentru a nu fi prinsă pe picior greşit în momentul în care economia se va restrânge.