Peste 20% din energia produsă de OMV Petrom, în facturile populaţiei

Autor: Roxana Petrescu 22.03.2019

Preţul reglementat pe care l-a primit cel mai mare producător local de petrol şi gaze, dublu faţă de Hidro, cu 40% peste Nuclear.



„Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), compania OMV Petrom trebuie să vândă 1,14 TWh de energie la preţul reglementat de 259,6 lei/MWh pe piaţa reglementată în perioada 1 martie - 31 decembrie 2019“, se arată într-o notă a BT Equity Research.

OMV Petrom, alături de marii producători de stat, în speţă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, sunt obligaţi să vândă anumite cantităţi de energie, la un preţ stabilit de stat, către consumatorii casnici astfel încât factura acestora să nu crească pentru următorii trei ani. Prevederile fac parte din OUG 114.

La nivel operaţional, OMV Petrom se bazează pe o creştere semnificativă a producţiei de energie în 2019, de 31% faţă de 2018, până la 5 TWh.

Preţul la care va vinde OMV Petrom energia către casnici, 259,6 lei/MWh, este peste media spot de anul trecut, care s-a stabilizat la 216 lei/MWh. În realitate însă, centrala de la Brazi este proiectată să echilibreze sistemul, energia din aceste momente fiind cea mai scumpă. Mai departe, fiind alimentată cu gaz, compania are costuri mai mari comparativ cu Hidroelectrica, obligată să vândă 10% din producţie la 111,6 lei/MWh. În plus, OMV Petrom va aduce în centrala de la Brazi şi gaz importat, mai scump faţă de celd in producţia internă, al cărui preţ a fost plafonat pentru 3 ani de zile la nivelul de 68 lei/MWh.