Ce spun brokerii imobiliari: Ritmul de vânzare scade din cauza creşterii dobânzilor şi a cursului, a instabilităţii interne şi externe

Autor: Răzvan Botea 22.03.2019

Jucătorii din piaţa imobiliară din România rămân optimişti în 2019, în ciuda încetinirii pieţei, spunând că piaţa nu se va confrunta cu o criză, ci în cel mai rău caz cu o corecţie uşoară a anumitor sectoare, cum ar fi cel rezidenţial. Aceştia se aşteaptă în continuare la creşteri ale preţurilor în viitorul apropiat, chiar dacă cererea ar putea să se tempereze sau chiar să stagneze. Printre temerile cele mai mari enunţate de aceştia se numără con­textul extern, instabilitatea din România şi infrastructura, au spus reprezentanţii industriei de profil în cadrul Clubului Profesioniştilor din Imobiliare 2019, eveniment organizat de platforma imobiliare.ro.

„Ar putea fi o corecţie de piaţă necesară în anumite sectoare. Preţurile pe rezidenţial sunt în continuare în uşoară creştere, deci cerere există. Sectorul rezidenţial are ca motor creditarea bancară şi dacă aici vor apărea nişte probleme, şi e posibil cu OUG 114 să apară, vor exista probleme mai departe“, a spus în cadrul evenimentului Alina Iozsa, de la casa de avocatură Hategan Attorneys.

Preţurile imobilelor vor continua să crească, sunt de părere cei mai mulţi jucători din piaţă. Avansul este determinat de creşterea costurilor, dar şi de tendinţa de convegenţă către zona euro, unde preţurile sunt mai mari. Cu toate acestea, este posbilă o corecţie, ca parte dintr-un ciclu.