Acuzaţii de furt de tehnologie la Tesla, cu implicaţii chineze: Compania îşi dă în judecată foşti angajaţi, acuzaţi de furt de date

Autori: Izabela Cutieru , Mediafax 22.03.2019

Tesla Inc a intentat joi un proces împotriva unui fost inginer al companiei, susţinând că acesta a copiat codul sursă pentru tehnologia Autopilot, înainte de a se alătura unui start-up chinezesc de autovehicule în ianuarie, relatează Reuters.

Conform declaraţiilor companiei, inginerul Guangzhi Cao a copiat mai mult de 300.000 de fişiere legate de codul sursă Autopilot, în timp ce se pregătea să se alăture companiei chineze Xiaopeng Motors Technology Company Ltd.

Separat, avocaţii Tesla au intentat miercuri un proces împotriva a patru foşti angajaţi şi a companiei americane Zoox Inc, acuzând angajaţii au furat informaţii şi secrete comerciale pentru dezvoltarea unor operaţiuni de depozitare, logistică şi controlul inventarului.

Într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Xiaopeng, Marie Cheung, a declarat că societatea nu cunoştea presupusa abatere a lui Cao şi că societatea a iniţiat o investigaţie internă în această privinţă.

Compania „respectă pe deplin drepturile de proprietate intelectuală ale terţilor şi informaţiile confidenţiale. Compania a respectat şi va respecta toate legile şi reglementările aplicabile”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Cao şi Zoox nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Tesla construieşte o unitate de asamblare a vehiculelor în Shanghai, intrând în concurenţă directă cu Xiaopeng şi alte companii chineze, pe cea mai mare piaţă de vehicule electrice din lume.

Sistemul Autopilot al Tesla este un sistem de asistenţă pentru şofer care gestionează anumite sarcini şi permite şoferilor să-şi ia mâinile de pe volan, deşi compania subliniază că încă mai necesită supravegherea conducătorului şi nu face autovehiculul autonom.

Xiaopeng, care a prezentat anul trecut o maşină electrică în Las Vegas, reuneşte, în portofoliul investitorilor săi, companii precum Alibaba Group Holding Ltd şi Foxconn Technology Co Ltd. Compania, cunoscută şi sub numele de Xpeng Motors, are cel puţin cinci angajaţi care au lucrat pentru Tesla în trecut, conform declaraţiilor producătorului american.

Apple Inc. a acuzat, anul trecut, un fost angajat că a furat secretele comerciale legate de autoturisme şi ca s-a alăturat ulterior filialei americane a companiei Xiaopeng. Mai multe companii urmăresc să dezvolte tehnologia necesară pentru a face maşinile să meargă pe cont propriu, iar procesele împotriva foştilor angajaţi au devenit obişnuite, întrucât firmele se străduiesc să păstreze informaţiile în interior.

Unitatea de vehicule Waymo de la Alphabet Inc a acuzat, în acest context, Uber Technologies, după ce un fost angajat a furat mii de documente confidenţiale şi a devenit şeful proiectului Uber de conducere autonomă. Compania Uber a fost nevoită să plătească 245 milioane de dolari pentru soluţionarea cazului.