Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Să ne vindecăm de iluzii. România este capitalistă numai pentru cei care au reuşit

Autor: Dragoş Dragoteanu 24.03.2019

Mai e putin si trec 30 de ani de tranzitie postcomunista. A devenit Romania un stat capitalist? "Aproape".... Personal, nu cred. In opinia mea, statul a ramas "tatucul" care are grija de majoritatea cetatenilor ei. Statul roman este sef peste capitalismul din Romania. Cand el intervine sa reglementeze orice segment privat dintr-o piata "libera", lucrurile sunt clare. Partea socialista a statului nu vede cu ochi buni capitalistii, dar stie sa ceara sau sa ia bani de la ei, prin taxe, impozite, redevente, accize si alte dari de tot felul. Ce ofera statul in schimb?...Aici se vede si se face diferenta dintre lacomie si incompetenta.

Cred cu tarie ca, "taxa pe lacomie" nu se refera doar la banci. Ele sunt varful de lance al capitalismului "salbatic", venit din occident. Dupa parerea mea, cuvantul "lacomie" este un concept larg pe care politicienii socialisti, aflati astazi la putere, il au asupra intregului mediu privat romanesc, fie ca vorbim de capitalul strain sau de cel romanesc. Romania nu poate evolua pe termen lung fara antreprenori puternici autohtoni, investitii straine masive si o administratie publica eficienta. Cine vede altfel lucrurile este poet intr-ale economiei de piata.

Guvernarea actuala s-a laudat ca va da o noua lege a administratiei publice locale. Zis si "facut", nu s-a schimbat nimic! Intrucat birocratia este la mare cinste in continuare, in calitate de antreprenor lacom, propun sa impozitam si noi statul  cu o "taxa pe incompetenta", din cauza ineficientei din administratia publica locala. Suna bine? Luni si luni pierdute pentru un aviz, o aprobare, un acord, o hartie, o semnatura, etc. Dar, nu-i asa, capitalistul e "lacom", vrea repede, conform legii, in 30 de zile si  chiar plateste pentru ceea ce cere. In schimb, statul nu-si da seama ca prin armata de bugetari socialisti care nu-si fac treaba la timp sau deloc, pierde foarte multi bani. Ulterior se vaita ca bugetele locale sunt insuficiente pentru investitii si dezvoltare.

Conceptul de digitalizare in zona fiscalitatii este la stadiu de pionierat, desi ne batem cu pumnul in piept ca suntem un hub IT in regiune. Optimizarea procedurilor ANAF, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor sunt o gluma care merita o "taxa pe indolenta". Aici numai oamenii onesti pot sa imi dea dreptate pentru ca stiu ce inseamna concurenta neloiala. ANAF merita chiar un bonus, respectiv o "taxa pe inconsecventa", daca ma gandesc la modificarile legislative facute peste noapte, just for fun.   

    Dar despre o "taxa pe prostie", ce parere aveti? E legata de ministrii care s-au perindat pe la Palatul Victoria si care, asa cum au venit, asa au plecat. Nu au facut absolut nimic, dar au trecut pe acolo! Daca ar fi lucrat in mediu privat, majoritatea ministrilor socialisti ar fi dat faliment in cateva luni. Cum sa accepti si sa intelegi capitalismul, economia de piata, cand ai trait numai din bugetul patriei? Profitul pentru bugetari este echivalentul salariului. Fara riscuri si, de cele mai multe ori, fara responsabilitati individuale. C-asa-i la stat. Punct!

    Oare, o "taxa pe lipsa de viziune"? Nu! Chiar nu este cazul... Viziunea pentru politicieni, in general, tine cat un mandat, cel mult. Noroc ca unii antreprenorii au viziune si, lacomi din fire dupa performanta si realizari, alimenteaza bugetul tarii cu sume din ce in ce mai mari. Asa ajungem de unde am plecat, respectiv la "taxa pe lacomie" denumita generic de stat tuturor acelora care indraznesc sa creada ca evolutia tine de eficienta, respect pentru munca si profit.

    Ceea ce n-au aflat guvernantii de astazi este ca, socialism fara bani nu exista. Daca banii vin de la capitalisti nu conteaza, important este sa vina. Iata de ce nu cred ca exista antreprenor de succes in Romania sau corporatie straina care vrea sa se intoarca in trecut. Atunci, in comunism, lacomia era pedepsita. Intr-o economie de piata functionala, lacomia este o virtute, atata timp cat nu incalca nicio lege. Cand guvernul actual vede in capitalism un dusman al poporului, lucrurile sunt grave. De aceea, prefer lacomia si demnitatea, decat saracia si prostia, chiar daca nu pot impozita statul roman.