Cătălin Jaloba, BCR: Piaţa rezidenţială locală se apropie de maturitate. Vom vedea mutări din clădiri noi în clădiri şi mai noi

Autor: Bogdan Alecu 25.03.2019

Cătălin Jaloba, head of real estate finance la BCR, spune că pro­iectele construite până în 2015 vor înregistra în perioada următoare o devalorizare, pe măsură ce oferta din piaţă va fi completată cu proiecte de o calitate tot mai bună.

„Multe proiecte imobiliare nu sunt finan­ţa­bile deoarece sunt construite peste noapte, nu au actele necesare şi au probleme tehnice. Clădirile noi se depreciază mai repede decât cele de dinainte de 1990, iar pe mă­sură ce vor apărea clădiri noi de calitate, cele construite până în 2015 vor scădea drastic“, a spus Cătălin Jaloba în cadrul evenimentului or­ga­ni­zat de Imobiliare.ro şi Anevar „Analiza pie­ţei imobiliare, evaluare şi stabilitate finan­cia­ră“. Din punctul de vedere al pieţei rezi­den­ţiale, acum începe să se maturizeze piaţa, apar clă­diri de calitate, cu soluţii inteligente în in­te­rior şi la preţuri de 1.200-1.800 de euro/mp. Spre exem­­plu, se pune tot mai mult accent pe micro­climat, spaţii verzi, locuri de joacă, pro­iec­te realizate în proximitatea cen­trelor de in­te­res. Trendul este ca marii dezvoltatori să intre în piaţă şi să dezvolte proiecte în mai multe faze, pe 5-10 ani, dezvoltatori care întâi cons­truiesc infrastructura şi după care cons­truiesc clădirile.