Capitalul privat românesc vrea să lucreze cu capitalul străin, nu împotriva lui. “Acolo unde există capital străin, înfloreşte şi capitalul românesc. Pare paradoxal, dar principalul adversar al mediului de afaceri românesc este reprezentat de instituţiile statului.”

Autor: Alexandra Cepăreanu 25.03.2019

Mediul de afaceri local susţine cooperarea dintre firmele cu capital privat românesc şi companiile cu capital străin, deoarece vede o dezvoltare mai rapidă în zonele în care cei doi actori lucrează împreună şi nu unul împotriva celuilalt, au spus reprezentanţi ai mediului de business în cadrul unei conferinţe de lansare a celei de-a patra ediţii a studiului Capital privat românesc realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

„Acolo unde există capital străin înfloreşte şi capitalul ro­mânesc. Noi susţinem că trebuie o mult mai mare inte­gra­re a capitalului străin cu capitalul românesc şi a lan­ţurilor de valoare. Nu este vorba despre nicio diferenţiere, pur şi simplu încercăm să apărăm în continuare interesele ca­pitalului privat românesc, în primul rând, în faţa in­sti­tu­ţiilor autohtone. Pare paradoxal, dar principalul adversar al mediului de afaceri românesc este reprezentat de insti­tu­ţiile autoh­tone“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, în cadrul conferinţei de lansare a studiului Capital privat românesc.

Potrivit studiului, firmele româneşti au pierdut 1% din ponderea lor în economie în 2017, ajungând până la 45%, în timp ce firmele străine şi-au majorat ponderea de la 50 la 51%.

Companiile străine au aproximativ 1,2 milioane de angajaţi, faţă de 2,5 milioane de angajaţi firmele străine şi  o productivitate a muncii de circa 500.000 de lei/an, dublu faţă de firmele private româneşti, care au o productivitat de 240.000 de lei pe an.