Erdogan atacă: Bancherii vor plăti scump după alegeri pentru deprecierea lirei

Autor: Iulian Tenchiu 25.03.2019

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan avertizează că bancherii vor plăti scump pentru haosul din piaţa valutară şi pentru predicţiile legate de cursul de schimb, scrie Bloomberg.

„Dacă aveţi de gând să sprijiniţi valuta străină de pe piaţă şi să vă angajaţi în acţiuni provocatoare, veţi plăti scump”, a declarat Erdogan dumincă, în timpul campaniei electorale din Istambul.

Avertizarea lui Erdogan vine la o zi după ce autorităţile de reglementare din Turcia au dechis o anchetă împotriva JPMorgan Chase & Co şi a altor bănci, cu scopul de a opri cel mai puternic declin al lirei de la criza de anul trecut.

„Acum, autoritatea de reglementare bancară a făcut câteva mutări. Dar ar trebui să ştie că vor plăti pentru acest lucru după ce se vor încheia alegerile. Sancţiunile vor fi emise de Trezorerie şi Ministerul Finanţelor”, a mai spus Erdogan.

 În ultimele săptămâni lira s-a depreciat din cauza unor zvonuri care susţin că declinul rezervelor indică faptul că banca centrală se foloseşte de fondurile sale pentru a controla moneda înainte de alegerile din 31 martie, potrivit Bloomberg.

Lira turcească a înregistrat o scădere de 5% determinând o majorare a pierderilor din acest an de peste 8% şi înregistrând cea mai slabă performanţă la nivel global, după moneda argentiniană.

„Vorbesc pentru cei ce se angajează în astfel de acţiuni înainte de alegeri. Vă cunoaştem identitatea. Ştim cine sunteţi”, a declarat preşedintele Turciei.

Rezervele băncii centrale au scăzut cu 6,3 miliarde de dolari până la 15 martie, înregistrând cea mai mare scădere a stocului din ianurie 2014. Cu toate acestea, un oficial al băncii susţine că acest fapt nu poate fi considerat un eveniment extraordinar, pentru că este doar rezultatul rambursării datoriilor externe şi a vânzărilor de valută străină către companiile de stat.