Roboţii i-ar putea înlocui pe chelneri: Aproximativ 1,5 milioane de persoane şi-ar putea pierde locul de muncă din cauza automatizării în Marea Britanie

Autori: Izabela Cutieru , Mediafax 25.03.2019

Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Anglia sunt expuse riscului de a-şi pierde locul de muncă în urma automatizării, potrivit Oficiului Naţional pentru Statistică (ONS).

Comunicatul Oficiului Naţional pentru Statistică arată că femeile sunt cele mai predispuse să îşi piardă locul de muncă din cauza automatizării, cu şanse de 70%. Ocupanţii posturilor în regim part-time şi tinerii sunt, de asemenea, expuşi acestui risc.

ONS a analizat locurile de muncă a 20 de milioane de persoane în 2017 şi a constatat că 7,4% dintre acestea prezintă un risc ridicat de a fi înlocuite.

Autoritatea defineşte automatizarea ca fiind sarcinile care se efectuează în prezent de lucrători, care în viitor sunt predispuse a fi înlocuite de tehnologie. În această categorie ar putea intra programe de calculator, algoritmi sau chiar roboţi.

Cele trei profesii cu cea mai mare probabilitate de automatizare sunt cea de chelner, activităţile de umplere a rafturilor şi ocupaţiile elementare din domeniul vânzărilor, toate curprinzând activităţi repetitive.

Pe de altă parte, profesiile cu cel mai mic risc de a fi eliminate în urma automatizării sunt cele ale medicilor, cadrelor didactice din învăţământul superior şi profesioniştilor din domeniul educaţiei.

„Nu este atat de mult despre preluarea sarcinilor de către roboţi, ci de faptul că activităţile repetitive, de rutină, pot fi efectuate mai repede şi mai eficient printr-un algoritm scris de un om sau de o maşină proiectată pentru o anumită funcţie”, se regăseşte în comunicatul ONS. De asemenea, autoritatea a menţionat că a analizat automatizarea locurilor de muncă, deoarece aceasta ar putea avea un impact asupra pieţei muncii, economiei şi societăţii.

ONS declară că există mai puţine locuri de muncă cu risc de automatizare acum decât s-a crezut în anul 2011, diferenţa fiind de la 8,1% la 7,4%, însă proporţia locurilor de muncă cu risc scăzut şi mediu de automatizare a crescut.

Se menţionează că motivele exacte pentru scăderea proporţiei funcţiilor cu risc ridicat de automatizare sunt neclare, însă este posibil ca automatizarea anumitor locuri de muncă să se fi întâmplat deja: „De exemplu, auto-scanarea produselor la supermarketuri este deja comună, fiind redusă nevoia de a avea cât mai mulţi angajaţi care lucrează la casele de marcat.”

ONS afirmă că, deşi numărul total al locurilor de muncă a crescut, majoritatea acestora se află în ocupaţii cu risc scăzut sau mediu. Acest lucru sugerează că piaţa forţei de muncă se poate orienta către locuri de muncă care necesită abilităţi mai complexe şi mai puţin obişnuite.