Marea Britanie se afundă şi mai mult în incertitudine: După ce sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere un nou vot, ministrul de Finanţe britanic ia în calcul un nou referendum

Autori: Andrei Vacaru , Mediafax 25.03.2019

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a adus în discuţie posibilitatea organizării unui nou referendum referitor la Brexit în contextul în care discuţiile pe această temă par să nu ajungă la nicio concluzie, informează CNN.

La doar o zi după ce sute de mii de persoane au ieşit în stradă la Londra pentru a solicita un nou vot, Hammond a declarat că un al doilea referendum este "o propunere coerentă", care merită să fie luată în considerare.

Declaraţia ministrului este una total diferită faţă de poziţia premierului Theresa May, care a refuzat în repetate rânduri să organizeze un nou referendum. Aceasta este prima dată când un ministru declară că o nouă consultare populară este o posibilitate.

"Într-un fel sau altul, Parlamentul va avea săptămâna aceasta posibilitatea de a decide ce va susţine. Dacă nu doreşte să susţină propunerea premierului, atunci sper că va spune fără urmă de îndoială ceea ce poate susţine", a declarat Hammond pentru Sky News. "Nu sunt sigur că există o majoritate în Parlament care să susţină ideea unui nou referendum, dar aceasta este o propunere perfect coerentă. Mulţi se vor împotrivi, dar este o propunere coerentă şi merită să fie luată în considerare, alături de alte propuneri", a adăugat ministrul.

În urma summitului UE de săptămâna trecută, Theresa May a fost de acord să accepte oferta UE de amânare a procesului Brexit până pe 22 mai, cu condiţia ca Parlamentul britanic să aprobe acordul negociat de Guvernul de la Londra cu UE. În cazul în care parlamentarii britanici resping din nou acordul, UE trebuie să propună un nou plan până cel târziu pe 12 aprilie.