ACEA: În România doar 2% din forţa de muncă lucrează în industria auto, faţă de o medie de 6% în UE. Printre provocările industriei auto euro­pene se află demografia, îmbătrânirea populaţiei şi urbanizarea

Autor: Bogdan Alecu 26.03.2019

România are în continuare potenţial ridicat să crească în sectorul auto european prin prisma locurilor de muncă generate de producătorii din domeniu.

Pe de altă parte, acest lucru va însemna o creştere şi mai mare a dependenţei de industria auto, în condiţiile în care opt din cei mai mari zece exportatori sunt companii din acest domeniu. „În total în Europa 13,3 mil. oameni sau 6,1% din total angajaţi din Uniunea Europeană lucrează în sectorul auto, iar 3,4 milioane dintre aceştia lucrează în producţie. România, cu 174.000 de salariaţi, ocupă locul 4 în UE după numărul locurilor de muncă din producţie, iar acest procent reprezintă 2% din forţa de muncă a României“, a spus Erik Jonnaert, secretar general ACEA (Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile), organizaţie care reuneşte cei mai mari jucători din industria auto europeană. Pentru a fi la nivel cu UE, România ar trebui să angajeze peste 500.000 de oameni în industria producătoare de maşini şi componente auto.