Semnale de recesiune în cele mai dezvoltate economii dau fiori reci investitorilor de pe pieţele financiare din întreaga lume, în timp ce oficiali ai băncii centrale americane îndeamnă la calm şi raţiune

Autor: Bogdan Cojocaru 25.03.2019

„Faptul că sectorul manufacturier german are probleme este un semn că turbulenţele din comerţul global afectează o economie exportatoare de importanţă vitală. Acelaşi lucru este valabil pentru Japonia.“

După ce o serie de semnale de rece­siune în lumea devoltată a terorizat în ultimele zile investitorii de pe pieţele fiananciare din SUA până în Australia, nume grele din lumea financiară americană au sărit pe scenă cu mesaje încurajatoare, iar un indice al încrederii în economia germană a adus un plus de speranţă. Însă unii analişti sunt sceptici şi spun că furtuna abia începe.

Un indicator al institutului de cercetare economică Ifo din Germania arată că liderii din afaceri germani sunt mai încrezători în perspectivele companiilor lor şi că actualele condiţii de afaceri s-au îmbunătăţit. Această creştere a optimismului a împins indicele Ifo al încrederii din business de la 98,7 puncte în fabruarie la 99,6 puncte, ceea ce reprezintă prima creştere din ultimele şase luni. Clemens Fuest, preşedintele institutului, a spus că exportatorii germani au suferit din cauza încetinirii pieţelor externe şi a asigurat că economia germană, cea mai mare din Europa, este sănătoasă. Comentariile sale vin în contextul în care PIB-ul german nu a crescut în a doua jumătate a anului trecut, făcând să persiste temeri că Germania este pândită de recesiune.

Vineri, yieldul obligaţiunilor americane cu scadenţa la zece ani a scăzut sub cel al titlurilor de trezorerie cu maturitatea de trei luni - fenomen cunoscut ca inversiunea curbei randamentelor - pentru prima dată din 2007 încoace în contextul înmulţirii dovezilor de slăbiciune economică în SUA, Franţa şi Germania. Inversiunea este un semn al acumulării îngrijorărilor că SUA vor intra în recesiune.

În mod normal, instrumentele de datorie cu scadenţe mai lungi şi prin urmare expuse mai mult riscurilor au yielduri mai mari decât cele cu maturităţi mici, explică Reuters. De asemenea, randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani - reperul pentru costurile de finanţare ale unei ţări - a înregistrat vineri cea mai abruptă scădere de la începutul lunii ianuarie şi s-a menţinut sub zero luni până când Ifo şi-a publicat datele. Vineri, yieldul german a atins minimul ultimilor doi ani şi jumătate. Pesimismul a cuprins vineri şi luni şi bursele de acţiuni. Şocul produs de inversiunea curbei randamentelor din SUA s-a simţit până pe pieţele de obligaţiuni din Noua Zeelandă şi Australia şi pe pieţele internaţionale ale petrolului.

Pentru analişti precum Carsten Brzeski de la ING - eternul optimist, după cum îl descriu colegii - revenirea indicelui Ifo este motiv de înviorare, un semn că nu totul merge rău în economia germană. Însă Ken Odeluga, de la CityIndex, îndeamnă la prudenţă. „Este probabil doar o pauză de respirat înainte ca vânzările de teama riscului să se reia“, spune el, citat de The Guardian. Asif Abdullah, analist la Scotiabank, atrage atenţia că sentimentul în industria manufacturieră germană a rămas negativ. „Iar sectorul manufacturier este cel care contează cel mai mult pentru Germania, aşa că nu văd în evoluţia acestui indice ceva cu adevărat pozitiv“, a spus Abdullah. Indicatorul Ifo pentru sectorul manufacturier s-a dus din nou în jos. Pentru Neil MacKinnon, strateg la VTB Capital, acest lucru arată ceva îngrijorător. „Faptul că sectorul manufacturier german are probleme este un semn că turbulenţele din comerţul global afectează o economie exportatoare de importanţă vitală. Acelaşi lucru este valabil pentru Japonia. Un Brexit fără acord ar înrăutăţi situaţia exportatorilor germani, având în vedere surplusul comercial de bunuri pe care Germania îl are cu Marea Britanie.“ Datele biroului de statistică britanic arată că Regatul Unit are un deficit comercial de 31 de miliarde de lire sterline cu Germania, ceea ce înseamnă că cumpără de două ori mai multe bunuri decât vinde în Germania, notează The Guardian. Această situaţie ar putea explica de ce cancelarul german Angela Merkel a fost mai indulgentă în privinţa Brexitului decât alţi colegi din UE. Ifo prevede că PIB-ul german va creşte cu doar 0,6% anul acesta. În ceea ce priveşte SUA, cea mai mare economie din lume, Charles Evans, preşedintele Chicago Federal Reserve, spune că probabilitatea de recesiune „nu este extraordinară“, scrie CNBC. Inversiunea curbei randamentelor în SUA a apărut în general pînă acum înainte de in­trarea economiei în recesiune, de aici derivând îngri­jorările pieţelor. De asemenea, inversiunea erodează profiturile din creditare ale băncilor, verigi mai slabe din sistemul financiar a căror prăbuşire a declanşat cea mai recentă criză financiară mondială.

Creş­terea „economiei americane a încetinit, dar eco­nomia este încă robustă“, a precizat oficialul, care a menţionat estimarea de creştere a PIB de 2% pentru anul acesta, una „destul de bună“, care pune pro­ba­bilitatea unei recesiuni la nu mai mult de 25%. „Eco­nomia americană are baze solide“, a comentat el.

Fosta preşedintă a Fed (banca centrală americană) Janet Yellen a intervenit şi ea pentru a calma spiritele afirmând că declanşarea semnalului de recesiune pe piaţa obligaţiunilor americane ar putea fi un semn că este nevoie de o nouă reducere a dobânzilor şi nu al unor turbulenţe economice prelungite.

„Răspunsul meu este nu, nu văd în inversiunea curbei randamentelor un semnal de recesiune“, a spus Yellen la o conferinţă din Hong Kong. „Spre deosebire de vremurile trecute, acum tendinţa este ca această curbă să fie foarte plată, ceea ce o face mai uşor de inversat.“

Pieţele financiare evaluează la 90% probabilitatea ca Fed să reducă dobânda de politica monetară cu 25 de puncte de bază până în decembrie. Banca ar urma să efectueze o altă reducere în septembrie 2020. Instituţia a indicat săptămâna trecută că nu se aşteaptă la vreo majorare anul acesta, în condiţiile în care este prima dintre marile bănci centrale ale lumii care a revenit după criză pe calea normalizării politicii monetare.

 „Datele se deteriorează la nivel global. Este improbabil ca Fed să majoreze din nou dobânda prea curând“, spune Tano Pelosi, strateg la Antares Capital.

Pieţele de obligaţiuni împreună cu atitudinea laxă a băncilor centrale arată că încetinirea economică se generalizează, apreciază Jeffrey Halley, analist la Oanda Corp. „Unele părţi ale lumii vor fi mai bine echipate decât altele pentru a se descurca. SUA pot cel puţin să reducă dobânzile şi să aplice instrumente de politică monetară în timp ce situaţia se înrăutăţeşte în Europa şi Japonia, care nu pot face aceste lucruri.“ Banca Centrală Europeană a indicat luna aceasta că nu va majora dobânzile până cel puţin la sfârşitul anului şi a anunţat o nouă rundă de finanţare ieftină pentru bănci pentru a le încuraja să crediteze economia.