O nouă tranzacţie majoră în real-estate, dar de data asta în afara Bucureştiului: Fraţii Pavăl de la Dedeman sunt la o semnătură să plătească 100 mil. euro pentru birourile The Office din Cluj. Vânzătorii sunt fondul de investiţii Nepi şi omul de afaceri Ovidiu Şandor

Autor: Bogdan Alecu 26.03.2019

Dedeman a semnat cu fondul NEPI-Rock­cas­tle şi Ovidiu Şandor pen­tru achiziţia birou­ri­lor The Office din Cluj-Napoca, în cea mai mare tranzacţie din afara Bucureştiului, potrivit datelor din piaţă. Conform surselor, tranzacţia ar putea fi încheiată în perioada imediat ur­mătoare, acum cele două părţi fiind în fa­za negocierilor finale, însă chiar dacă au fost semnate documente, acestea nu sunt cele fi­nale, astfel încât există şi po­si­bilitatea ca tranzacţia să nu fie încheiată.

De clădirea The Office s-a interesat şi mi­liar­darul Ion Ţiriac, potrivit datelor anterioare.

În cazul unei tranzacţii, valoarea dea­­lului ar fi de circa 100-130 mil. euro. Astfel, Clujul ar intra cu The Office în to­pul celor mai mari tranzacţii de pe piaţa de birouri, după vânzarea The Bridge cu 200 mil. euro şi a Oregon Park cu circa 165 mil. euro către Lion’s Head anul tre­cut în Bucureşti.

Aceasta ar putea fi cea de-a doua tran­zacţie record pentru fraţii Pavăl după ce anul trecut au parafat dealul de 200 mil. euro cu Forte Partners pentru birourile The Bridge din zona Orhideea din Capitală. În prezent piaţa de birouri din Bucureşti este una unde randa­men­tele sunt în continuare de 7-7,25%, însă aces­tea sunt în uşoară scădere, tendinţă care atrage şi o creştere a valorii pro­iec­te­lor în timp. Spre exemplu, dacă în 2015 se discuta de un yield de 7,5%-7,75%, în prezent valoarea randa­men­tu­lui pentru proiectele de top din Bucu­reşti este spre 7-7,25%.

După Bucureşti, Clujul este în prezent una dintre cele mai fierbinţi pieţe imobiliare din România, unde cererea pentru birouri şi rezidenţial este în creştere. În Cluj preţul pe metrul pătrat util depăşeşte în prezent valoarea din 2008.