Documentul care modifică OUG 114 schimbă articole care nici măcar nu existau. Companiile de utilităţi, toate private, deschid şampania. Statul culege pierderile

Autor: Roxana Petrescu 28.03.2019

♦ Ameninţările cu tăierea bugetelor de investiţii au funcţionat, astfel că firmele de utilităţi din domeniul energiei electrice s-au văzut peste noapte cu rata de rentabilitate a capitalului investit crescută de la 5,66% la 6,9%, potrivit documentului de modificare a OUG 114 ♦ Acesta este principalul factor de motivare a companiilor să aducă bani în reţele, investiţiile fiind apoi recuperate prin factura consumatorilor.

Interesant este că rata de rentabilitate nici măcar nu era menţionată în varianta iniţială a OUG 114, fiind stabilită direct de Autoritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin legis­laţia specifică. Deodată, acest element a devenit obiec­tivul Guvernului.

La final, companiile de distribuţie şi fur­ni­zare a energiei electrice şi de gaz natural, toa­te private, par a fi marii câştigători din saga OUG 114. Statul încasează pierderile.