Nick Kós, şeful PwC pentru Europa Centrală şi de Est: Veniturile PwC în regiune cresc, dar costurile cu salariile au un ritm de creştere mai rapid. Trebuie să devenim mai eficienţi

Autor: Adelina Mihai 28.03.2019

Costurile salariale reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor unei companii de audit şi consultanţă, iar în ultimii ani salariile din regiunea Europei Centrale şi de Est au crescut semnificativ, ceea ce ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea şi competitivitatea acestui sector de activitate.



„Regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE- n.red.) o duce bine în termeni de  creştere a veniturilor, avem, la PwC, una dintre cele mai mari creşteri de venituri la nivel global, iar România reprezintă o componentă importantă. Pe zona de profit însă nu stăm aşa de bine, din cauza tensiunii şi provocării pe care o avem: ne costă mai mult ca înainte să livrăm aceste venituri. În modelul nostru de afaceri, costurile cu salariile au cea mai mare pondere, iar dacă ne uităm la regiune, vedem că veniturile cresc anual cu 11- 12%, iar salariile cresc cu 15% pe an. Trebuie să devenim mai eficienţi“, a spus Nick Kós, CEO al PwC pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, care a fost prezent în această săptămână în Bucureşti. El conduce un business cu 10.000 de angajaţi din 29 de ţări, dintre care 800 de salariaţi sunt în România.

Potrivit datelor raportate de companie, în regiunea Europei Centrale şi de Est, care cuprinde 29 de ţări, inclusiv România, PwC a avut venituri cumulate de 918 milioane de dolari în 2018, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului anterior şi cu 10,3% excluzând diferenţele de curs valutar, aceasta fiind cea mai mare creştere, pe regiuni, înregistrată de grupul PwC la nivel global în ultimul an.