Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti a atras 18,5 mil. lei fonduri europene pentru extindere şi modernizare

Autor: Daniel Lazar 28.03.2019

UPU Ploieşti se confruntă cu deficit de personal, din necesarul de 24 de medici fiind acoperite doar 10 posturi.

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti va fi extinsă, reabilitată şi modernizată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 18,5 mil. lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 6,7 mil. lei.

În cadrul proiectului se vor realiza extinderea, reabilitarea modernizarea şi recompartimentarea UPU; dotarea cu echipamente medicale performante; reconfigurarea şi eficientizarea circuitelor funcţionale pentru personalul medical, pacienţi şi aparţinători; realizarea unor spaţii corect dimensionate pentru buna desfăşurare a actului medical. Durata de implementare a proiectului este de 50 de luni, el urmând a fi finalizat până la data 5 mai 2021.

UPU Ploieşti se confruntă cu deficit de personal, din necesarul de 24 de medici fiind acoperite doar 10 posturi.

„La concursurile organizate pentru acoperirea deficitului de medici rar se prezintă cineva. Este o specialitate foarte grea, poate chiar mai dificilă ca în Bucureşti, deoarece mulţi dintre medicii care finalizează studiile îşi doresc să rămână în mediul universitar“, a precizat Florin Puşcariu, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Unitatea medicală are o schemă de 2.051 de posturi. Un motiv al absenţei medicilor de la concurs îl reprezintă volumul mare de lucru, aici înregistrându-se şi câte 4.000 de cazuri pe lună, faţă de o medie de 3.000 pe an în alte unităţi spitaliceşti din judeţ, chiar dacă salariile sunt sensibil egale.

Proiectul „Extindere, reabilitare, modernizare şi recompartimentare Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti“ este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 - „Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale“; Prioritatea de investiţii 8.1 - „Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea Ia nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate comunităţii“; Obiectivul specific 8.2 - „Îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă“; Operaţiunea B - „Unităţi de primiri urgenţe“.